Nederlandse inzending prijsvraag open overheid gekozen
MijnWOZ is gekozen als de Nederlandse inzending voor de internationale Open Government Awards 2014. Het project, een initiatief van de gemeente Tilburg, biedt mensen de mogelijkheid om mee te denken met en invloed uit te oefenen op het bepalen van hun WOZ-waarde. Dit heeft geleid tot meer inzicht en begrip bij burgers en tot ongeveer 40% minder bezwaren. Daarmee dingt Nederland als één van de 41 landen mee naar deze internationale prijs.
De internationale winnaar ontvangt de Open Government Award 2014, die op 23 september in New York wordt uitgereikt. Het thema van dit jaar is ‘betrokkenheid van burgers’. De winnaar zal er dus voor moeten zorgen dat zijn project mensen beter betrekt bij de besluitvorming en uitvoering van beleid of diensten van de overheid.
Transparantie goed voor burger én overheid
De vierkoppige jury onder leiding van secretaris-generaal Richard van Zwol van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is van mening dat de gemeente Tilburg met MijnWOZ een goed voorbeeld geeft hoe transparantie en het openstaan voor ideeën van burgers leiden tot betere dienstverlening. De jury prijst daarnaast de succesvolle uitvoering van MijnWOZ. De gemeente Tilburg heeft hier voor gezorgd door een goede samenwerking met verschillende partijen, waaronder Vereniging Eigen Huis. Eveneens is het project goed toepasbaar in meerdere gemeenten. De jury bestond verder uit Arjan El Fassed (Open State Foundation), Valerie Frissen (TNO, Erasmus Universiteit Rotterdam, CLICKNL) en Jit Peters (emeritus hoogleraar Universiteit van Amsterdam).
Uitwisselen van ideeën
BZK zet in op het actiever betrekken van mensen bij de besluitvorming en uitvoering van overheidsbeleid en -diensten. Rond de prijsuitreiking in New York organiseert BZK daarom in september een bijeenkomst in Nederland met alle negen ingezonden Nederlandse projecten. Zo gaan geen goede ideeën verloren en wordt kennis en ervaring uitgewisseld tussen de verschillende (overheids)organisaties en burgers.
Open Government Partnership
Sinds 2012 is Nederland lid van het internationale Open Government Partnership. Dit is een netwerk van landen dat zich vrijwillig inzet om overheden meer open te maken, door meer transparant en afrekenbaar te zijn en burgers te betrekken bij het beleid. Onder leiding van onder andere president Obama (VS) en premier Cameron (VK) begon het netwerk in 2011 met 8 landen, en zijn inmiddels 64 landen wereldwijd aangesloten. Elk land maakt tweejaarlijks een actieplan op basis van een brede consultatie. Nederland heeft in september 2013 het eerste actieplan vastgesteld, dat in 2014 en 2015 wordt uitgevoerd.