Nederland intensiveert inspanningen tegen seksueel geweld in conflictgebieden

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) zet zich extra in om seksueel geweld in conflictgebieden te bestrijden. Zo zal Nederland een internationale conferentie over de problematiek organiseren en ook meer experts werven en uitzenden. Met de geïntensiveerde inzet moeten de afspraken uit resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad bovenaan de internationale agenda terechtkomen, zo meldde de minister maandag tijdens een overleg met de Tweede Kamer. 'Dit onderwerp verdient veel aandacht'.

Resolutie 1325 roept de VN en lidstaten op de positie van vrouwen tijdens en na gewapend conflict te versterken. 'Vrouwen en kinderen zijn vaak slachtoffer van gewapend conflict. Daarom willen we onze inzet op dit terrein intensiveren. We moeten meer doen om vrouwen meer zeggenschap te geven over hun toekomst, de toekomst van hun kinderen en hun gemeenschappen’, aldus Timmermans.

De minister woonde de Global Summit to End Sexual Violence in Conflict eerder deze maand bij in Londen. Daar zei hij al dat seksueel geweld de levens van vrouwen, mannen, meisjes en jongens ruïneert. Bovendien werkt het inzetten van seksueel geweld als wapen ontwrichtend voor hele gemeenschappen en ondermijnt het de stabiliteit van een land of regio.

‘Ook tijdens internationale vredesmissies en wederopbouw moet er aandacht zijn voor deze problemen. Daarom gaan we meer experts werven en uitzenden die kennis hebben van gender en het tegengaan van seksueel geweld’, aldus de minister. De experts zullen onder de zogeheten civiele missie pool gaan vallen.

Nederland zet op meerdere manieren in op bestrijding van seksueel geweld in conflictgebieden. Met onze inspanningen voor naleving van mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking en humanitaire inzet, ook via de VN, tracht Nederland eraan bij te dragen dit geweld uit de wereld te bannen.

Ook hecht Timmermans eraan dat daders van seksueel geweld bestraft worden, iets wat volgens hem nog veel te weinig gebeurt. Nederland speelt een belangrijke rol in het internationaal rechtssysteem, onder meer doordat het Internationaal Strafhof in Nederland is gevestigd.