Implementatie Masterplan Dienst Justitiële Inrichtingen op koers
De implementatie van het in 2013 gestarte Masterplan Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ligt op koers. Om de overgang naar andere werkgevers te stimuleren zijn er inmiddels met vijf andere organisaties afspraken gemaakt en ondertekend om de overgang van DJI-personeel daarheen te vergemakkelijken. Het gaat om de Douane, de Rijksbeveiligingsorganisatie, de politie, Reclassering Nederland en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. De samenwerkingsovereenkomsten met de Verslavingsreclassering Nederland GGZ (SVG) en het Leger des Heils zijn in voorbereiding. Met de Nederlandse Spoorwegen worden de gesprekken naar verwachting op korte termijn afgerond. Deze afspraken, die zien op in totaal zo’n 1400 banen, helpen personeelsleden van DJI bij het vinden van een nieuwe baan.
Door het Masterplan worden in totaal zo’n 2600 personeelsleden van DJI geraakt. Ook de mobiliteit binnen de verschillende organisatieonderdelen van de DJI zelf ligt op koers. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vervangen van ingehuurd personeel door inzet van DJI-personeel. Daarnaast hebben de vakbonden inmiddels ingestemd met het onderhandelingsakkoord over de regeling Substantieel Bezwarende Functies. Op korte termijn neemt de uitstroom van personeel daarom iets toe. Dit schrijft staatssecretaris Teeven vandaag aan de Tweede Kamer. Ook worden verdere maatregelen genomen om DJI weer financieel gezond te maken, zoals modernisering van de bibliotheek, het verminderen van het aantal uren sport onder werktijd van personeel en de inzet van langgestraften voor onderhoudswerkzaamheden. In de brief gaat de staatssecretaris daarnaast ook in op de oorzaken van het dalend aantal gedetineerden en de gevolgen die dat heeft voor de strafrechtsketen.
Capaciteit gevangeniswezen
Sinds een piek in 2005 van maximaal zo’n 15.000 gedetineerden is de bezetting van de gevangenissen inmiddels gedaald tot onder de 10.000. Daarmee zit de huidige bezetting weer op het niveau van de jaren ’90. Uit de analyse die staatssecretaris Teeven door zijn departement heeft laten uitvoeren naar de oorzaken van deze daling blijkt dat de belangrijkste oorzaak moet worden gevonden in de daling van de geregistreerde criminaliteit. Naar verwachting zal de daling in de behoefte aan celcapaciteit zich de komende jaren doorzetten. De definitieve cijfers en de mogelijke personele gevolgen wordt bekend bij de begroting 2015 van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
De daling van de criminaliteit is daarnaast een gevolg van meer maatwerk door een persoonsgerichte aanpak. Zo wordt met hulp van de gehele strafrechtsketen ingezet om zo vroeg mogelijk straffen op te leggen die passen bij de dader en zijn delict. Dit leidt tot meer voorwaardelijke sancties, waarbij die voorwaarden zijn toegesneden op de dader, zoals bijvoorbeeld een gebiedsverbod waarop de Reclassering toezicht houdt. Dit heeft tot gevolg dat de productie bij de Reclassering fors is gestegen, zodat daar ondanks een grote stijging van het beschikbare budget (van 155 miljoen euro in 2006 naar 227 miljoen euro in 2012) volgend jaar sprake is van een tekort. Extra maatregelen zijn daarom noodzakelijk.