Toespraak van minister Hennis-Plasschaert bij de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties aan de militairen van de Patriotmissies

Toespraak van minister Hennis-Plasschaert (Defensie) bij de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties aan de militairen van de Patriotmissies op 26 juni 2014 te Venray.

Let op: Alleen gesproken woord geldt!

Aangetreden militairen,

Dames en heren,

Vandaag eren wij onze militairen met de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. In 2012 verslechterde de situatie in Syrië in rap tempo. De inzet van onze Patriot-systemen kwam in beeld.

Doel?

De bevolking en het grondgebied van NAVO-bondgenoot Turkije beschermen. En bijdragen aan de-escalatie van de crisis langs de zuidoostelijke grenzen van het bondgenootschap.

Hoewel de dreiging tegen Turkije niet acuut was, moest met alle scenario’s rekening worden gehouden. Het gevaar voor de veiligheid van een bondgenoot werd onderkend.

En toen Turkije bij de NAVO een verzoek indiende voor bijstand, was het antwoord van Nederland helder. Net zoals het antwoord van onze Duitse en Amerikaanse collega’s helder was.

“Wij gaan.”

We gaven gehoor aan het Turkse verzoek en daarmee ook invulling aan die - zo belangrijke - bondgenootschappelijke solidariteit. En dat is precies waar onze missie in Turkije voor staat!

Het bondgenootschap is geen abstract begrip. Het werkt.

Ook voor ons is de NAVO de afgelopen decennia de best denkbare garantie gebleken. Een solide veiligheidsverzekering, met wereldwijde dekking. Een bondgenootschap dat staat voor gedeelde waarden. Een bondgenootschap dat bewezen heeft te leveren.

Die veiligheidsverzekering is overigens ‘not to be taken for granted’. We zullen moeten blijven investeren. Ook Nederland.

Aangetreden militairen,

U heeft op uitstekende wijze uitvoering gegeven aan die bondgenootschappelijke solidariteit. Onafgebroken heeft u de Turkse bevolking bescherming geboden. Gedisciplineerd, gedreven en vastberaden. En hier blijkt wederom de kracht van onze krijgsmacht. Als het nodig is, staat u er. Linksom, of rechtsom. Dat heeft u bij herhaling bewezen. En nu dus weer. En u blijft dat doen.

Een aantal van u is net terug. Een aantal van u gaat spoedig weer die kant op. En een groot aantal militairen dient in Adana, as we speak.

Een beroep op uw inzet wordt nooit tevergeefs gedaan. Deze missie vraagt veel van onze mensen en materieel, daar ben ik me terdege van bewust. De uitzenddruk is zeer hoog.

Met een relatief kleine eenheid, leveren we een grote bijdrage. Nederland kan trots zijn. Ik ben trots. En u mag daar zeker trots op zijn.

Mijn bezoek aan Adana in februari 2013 staat nog helder op mijn netvlies. De betrokkenheid en inzet was enorm. Confronterend vond ik het ook. Slechts enkele uren vliegen. Conflicten, chaos en oorlog zijn minder ver weg dan we soms graag willen geloven.

De panelen op het wereldtoneel verschuiven in rap tempo. Onrust en instabiliteit. Ook aan de grenzen van Europa. Die bondgenootschappelijke solidariteit doet er toe. Vrijheid en veiligheid. Het is nooit vanzelfsprekend. Dat geldt voor Turkije. En dat geldt ook voor Nederland. Hier moet hard voor gewerkt worden. Elke dag opnieuw. Uw missie in Adana bewijst dit.

Aangetreden militairen,

Ik realiseer me goed dat uw inzet mede mogelijk wordt gemaakt door de steun van uw partner, kinderen, familie en/of vrienden. En graag wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om ook het thuisfront te danken.

Er wordt veel van het thuisfront gevraagd. En ook dat mag nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Let wel, uw onvoorwaardelijke steun aan onze militairen is van cruciaal belang. En zeer terecht zal het ‘thuisfrontcomité’ u, de partners van onze militairen, straks ‘de roos’ uitreiken. En de kinderen van onze militairen ontvangen het kindermedaillon! Een echte medaille! Want ook voor jullie was het een echte missie!

Dames en heren, heel graag een groot applaus voor – natuurlijk - onze militairen, maar zeer zeker ook voor hun partners, kinderen, familie en vrienden!

Aangetreden militairen,

Vandaag markeren we met u het einde van één of meerdere uitzendingen naar Turkije, nabij Adana. De voorraad ballistische wapens en het onvoorspelbare karakter van het conflict in Syrië hebben geleid tot uw inzet.

U heeft de Turkse burgers bescherming geboden. U heeft bijgedragen aan de-escalatie van de crisis langs de bondgenootschappelijke grenzen. Dat is een groot compliment waard.

En met trots reik ik nu graag de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit. Paradecommandant, wilt u het geheel in de houding zetten zodat mijn adjudant de beschikking kan voorlezen.

Dank u wel.