Wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader naar Kamer
De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jetta Klijnsma, dient vandaag het wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader in bij de Tweede Kamer. De Raad van State adviseert positief over het wetsvoorstel. De Raad onderschrijft de noodzaak en het maatschappelijk belang van de voorgestelde aanpassingen. De staatssecretaris informeert het parlement ook over de wijze van invoering van het nieuwe toetsingskader. Het nieuwe FTK gaat in per 1 januari 2015, maar voor bepaalde onderdelen krijgen pensioenfondsen tot 1 juli 2015 de tijd. De Kamer ontvangt tegelijk met het wetsvoorstel een brief over het onderzoek naar de collectieve risicodeling binnen beschikbare premieregelingen.
Staatssecretaris Klijnsma: 'Dit wetsvoorstel is duidelijk, evenwichtig en eerlijk voor jong en oud. Met dit voorstel zorgen wij ervoor dat het opgebouwde pensioenvermogen beter wordt geborgd. Dat er meer rust en stabiliteit komt in de pensioenopbouw en uitkering voor de mensen. En dat pensioenfondsen voldoende ruimte hebben om hun eigen indexatieambitie te bepalen, zolang het maar evenwichtig gebeurt met het oog voor de belangen van alle generaties.'
Het nieuwe FTK voorziet in noodzakelijk ‘technisch onderhoud’ van het Nederlands pensioenstelsel, voor de korte en middellange termijn. De staatssecretaris ziet als belangrijkste verbeteringen dat:
- financiële mee- en tegenvallers gelijkmatiger worden verspreid over de tijd. Dit zorgt voor meer stabiliteit in de uitkering van deelnemers. Ook zijn pensioenfondsen hierdoor beter in staat om een beleggingsbeleid te voeren dat gericht is op een indexatieambitie
- er duidelijke, eerlijke en evenwichtige regels komen voor de indexatie van pensioenen, voor jong en oud. Het Centraal Plan Bureau heeft de integrale effecten van de maatregelen in het wetsvoorstel doorgerekend: er is sprake van evenwichtige generatie-effecten.
- er een stabiele kostendekkende premie komt. Om risico’s te verminderen wordt aan het rekenen met een verwacht rendement een aantal voorwaarden verbonden.
De combinatie van de aanpassing van het Witteveenkader en het FTK leidt tot een premiedaling. Het CPB gaat uit van een daling van 11% in de periode tot 2017.
Risicodragende pensioenuitkeringen in beschikbare premieregelingen
De staatssecretaris verkent op basis van een aantal criteria de mogelijkheden voor collectieve risicodeling binnen individuele beschikbare premieregelingen. Deze verkenning blijft beperkt tot het huidige wettelijke kader voor beschikbare premieregelingen en staat los van het nieuwe financieel toetsingskader. Het collectief invaren van bestaande contracten maakt geen onderdeel uit van de verkenning.
Brede maatschappelijke dialoog
Behalve het noodzakelijk technisch onderhoud van het pensioenstelsel wil staatssecretaris Klijnsma het vertrouwen in het pensioenstelsel ook herstellen door de brede maatschappelijk dialoog te starten over wat wenselijk en haalbaar is op de lange termijn als het gaat om toekomst van ons pensioenstelsel. Klijnsma informeert de Tweede Kamer nog voor de zomer over de vormgeving en invulling van deze dialoog. Deze discussie staat los van het FTK.