Agressie en geweld tegen overheidsmedewerkers en politieke ambtsdragers afgenomen
Het aantal mensen werkzaam in het openbaar bestuur dat slachtoffer werd van agressie en geweld is de afgelopen twee jaar gedaald. Was in 2012 nog 40 procent van de overheidsmedewerkers slachtoffer, in 2014 is dat 25 procent. Het percentage politieke ambtsdragers dat werd geconfronteerd met agressie en geweld is in die periode gedaald van 38 naar 23 procent.
Dat blijkt uit de monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2014, die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De daling is voornamelijk te danken aan maatregelen van werkgevers in het openbaar bestuur en van het programma Veilige Publieke Taak (VPT) van het ministerie van BZK. Het beleid om agressie en geweld tegen te gaan is de afgelopen jaren beter toegepast. Zo wordt beter geregistreerd, waardoor meer zicht is op incidenten, en wordt vaker een reactie gegeven richting de dader. Ook is er aandacht voor training en opleiding, en voor deling van kennis en praktijkervaringen.
Minister Plasterk is verheugd over de daling en ziet deze zich graag voortzetten, maar vindt het aantal slachtoffers nog steeds te hoog. Agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak mag nooit worden getolereerd. De maatregelen die provincies, gemeenten, waterschappen en departementen nemen om agressie en geweld tegen te gaan, vragen om voortdurende en blijvende aandacht. De minister wijst expliciet op de nadelige effecten voor het goed functioneren van het openbaar bestuur en benadrukt het belang van adequaat nazorgbeleid.
De monitor geeft de uitkomsten weer van onderzoek naar agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers en overheidsmedewerkers van gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen. Het wordt eens in de twee jaar uitgevoerd in opdracht van het ministerie van BZK en is nu voor de derde keer verschenen.
Over het programma VPT
Het programma Veilige Publieke Taak is in 2006 in het leven geroepen om agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak terug te dringen. Het richt zich op zes sectoren: veiligheid, onderwijs, sociale zekerheid, openbaar vervoer, zorg en het openbaar bestuur. Het ministerie van BZK heeft een coördinerende, stimulerende en ondersteunende rol. De strafrechtelijke aanpak van de daders is de verantwoordelijkheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ).
Documenten
-
Aanbiedingsbrief bij rapport monitor Openbaar Bestuur 2014
Brief van minister Plasterk (BZK) aan de Tweede Kamer bij het rapport `Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2014` over...
-
Rapport `Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2014 `
Onderzoek van I&O Research naar agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers en overheidsmedewerkers van gemeenten,...
-
Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur - Politieke ambtsdragers gemeenten
Deze monitor biedt inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag waarmee politieke ambtsdragers bij gemeenten te maken...
-
Monitor Agressie en Geweld - Politieke ambtsdragers bij provincies
Deze monitor biedt inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag waarmee politieke ambtsdragers bij provincies te maken...
-
Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur - Medewerkers Rijk
Deze monitor biedt inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag waarmee medewerkers bij het Rijk te maken krijgen.
-
Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur - Medewerkers gemeenten
Deze monitor biedt inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag waarmee medewerkers van gemeenten te maken krijgen.
-
Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur - Medewerkers waterschappen
Deze monitor biedt inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag waarmee medewerkers van waterschappen te maken krijgen.
-
Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur - Burgemeesters
Deze monitor biedt inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag waarmee burgemeesters te maken krijgen.
-
Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur - Wethouders
Deze monitor biedt inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag waarmee wethouders te maken krijgen.
-
Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur - Raadsleden
Deze monitor biedt inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag waarmee raadsleden te maken krijgen.
-
Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur - medewerkers bij provincies
Deze monitor biedt inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag waarmee medewerkers bij de provincies te maken krijgen.
-
Monitor Agressie en Geweld Openbaar bestuur - politieke ambtsdragers bij waterschappen
Deze monitor biedt inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag waarmee politieke ambtsdragers bij waterschappen te maken...