Staatssecretaris Dekker naar Japan

Staatssecretaris Dekker bezoekt van 23 juni tot en met 27 juni Japan. Dekker vertegenwoordigt Nederland tijdens de ministersconferentie over de Teaching and Learning International Survey (TALIS), het grootste internationale onderzoek onder leraren en schoolleiders dat op 25 juni door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wordt gepresenteerd in Tokio.

Tijdens zijn verblijf in Japan legt Dekker tevens een aantal bezoeken af waarbij kennis en ervaring tussen beide landen wordt gedeeld op wetenschappelijk gebied. Zo heeft hij een ontmoeting met Nobelprijswinnaar dr. Noyori, hoofd van RIKEN, 1 van de grootste onderzoeksinstituten van Japan. Dekker krijgt een rondleiding door de internationaal vermaarde onderzoekslaboratoria van RIKEN waar onder meer baanbrekend hersenonderzoek wordt gedaan en onderzoek naar deeltjesversnellers.

Verder spreekt Dekker zijn Japanse collega, viceminister Nishikawa van MEXT, het Japanse ministerie van Onderwijs en Wetenschap. Tijdens een bezoek aan HONDA krijgt Dekker de laatste ontwikkelingen van de Japanse robotica met eigen ogen te zien. Internationalisering en open access van wetenschappelijke artikelen staan op de agenda tijdens een discussiebijeenkomst met de vicepresidenten van de 11 belangrijkste research universiteiten van Japan. In Tokio bezoekt hij de Urawa Super Science High, een middelbare school speciaal toegespitst op het uitdagen van meisjes met beta-talent.

Dekker hoopt de Japanse kennis en ervaring waar mogelijk te gebruiken zodat ook Nederlandse leerlingen, docenten en wetenschappers er hun voordeel mee kunnen doen.