EOD ruimt bommen op Vliegbasis Volkel en in Vlissingen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft vandaag op Vliegbasis Volkel een Britse 500-ponder en een Amerikaanse 1000-ponder onschadelijk gemaakt. Vanmorgen ruimden de militairen voor de kust van Vlissingen ook al de laatste vliegtuigbom uit een serie van 3.

De projectielen in de Westerschelde waren door sportduikers gevonden in de restanten van een Britse Lancaster uit de Tweede Wereldoorlog. De burgemeester van Vlissingen vroeg Defensie vorige week de explosieven te identificeren. Het duikvaartuig Nautilus met aan boord duikers van de Defensie Duikgroep en de Explosieven Opruimingsdienst trof 2 Amerikaanse 1000 ponders en een 2000-ponder aan. Ook een bergingsspecialist van de Koninklijke Luchtmacht voer mee voor het identificeren van het vliegtuig.

Vanwege de veiligheid voor de scheepvaart, moesten de explosieven zo snel mogelijk weg. Maandag en dinsdag werden de eerste 2 onschadelijk gemaakt. Het exemplaar van 2000 pond was als laatste aan de beurt. De bom werd enkele kilometers uit de kust gesleept en tot ontploffing gebracht.

Volkel

De vliegtuigbommen op Volkel dateren eveneens van de Tweede Wereldoorlog en zijn ook vorige week gevonden. Dat gebeurde tijdens de sloop van de verouderde start- en landingsbaan, die de komende periode wordt vernieuwd.

De F-16's die op Volkel zijn gestationeerd gebruiken tijdens de renovatie de parallelbaan. Aan de oude banen wordt al langere tijd gewerkt. Vorige maand ruimde de EOD ook al 5 bommen: 3 daarvan waren 1000-ponders van Amerikaanse makelij, beide andere waren Britse 500-ponders. Ook eerder zijn er bommen op de F-16-basis gevonden. In de oorlogsjaren bombardeerden geallieerden het vliegveld met enige regelmaat. De Duitsers gebruikten de 'Fliegerhorst' nadat ze deze zelf hadden aangelegd.