Raad van Bestuur NZa treedt terug

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft ministerEdith Schippers (VWS) vandaag laten weten in het belang van de NZa per directterug te treden. De bestuursleden hebben hun functies ter beschikking gesteld.Minister Schippers respecteert hun beslissing en heeft beide bestuursleden uithun functie ontheven. Zij zal zo spoedig mogelijk een interim-voorzitter van deNZa benoemen. Schippers heeft de Tweede Kamer hierover vandaag geïnformeerd.

De beide bestuursleden Langejan en Homan hebben Schippers gemeld dat zij tothun conclusie zijn gekomen gezien de discussie die is ontstaan naar aanleidingvan berichtgeving in de media over de bestuurskosten van de NZa. Zij hebbendaarbij aangegeven afstand te nemen van de in de media geuite oordelen, maar inhet belang van de NZa terug te treden. Tot het aantreden van deinterim-voorzitter blijft Homan zijn werkzaamheden verrichten.

Schippers hecht eraan snel helderheid te hebben over de aantijgingenbetreffende de bestuurskosten. Vandaar dat een externe accountant op hetspecifieke punt van de bestuurskosten een nadere beoordeling zal geven. Ditstaat los van de werkzaamheden van de onderzoekscommissie ‘intern functionerenNZa’ die Schippers eerder heeft ingesteld. Deze commissie onder leiding van deheer Borstlap is al enige tijd met haar onderzoek bezig. Dit onderzoek spitstzich onder andere toe op de werksfeer, ICT-veiligheid, de vertrouwelijkheid vandossiers en de beoordeling van de hiertoe inmiddels genomen maatregelen bij deNZa.