Nederland en Duitsland: duidelijkheid over Eems-Dollardgebied

Nederland en Duitsland hebben afspraken gemaakt over hun bevoegdheden in de Territoriale Zee ten noorden van de Eemsmonding bij Groningen. Daardoor moet het voortaan duidelijk zijn in welk land ondernemers vergunningen voor hun activiteiten moeten aanvragen. Dat meldde minister Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag na een gesprek met zijn Duitse ambtgenoot Steinmeier.

'Dit laat maar weer eens zien dat de banden tussen Nederland en Duitsland almaar beter worden. Een decennialang slepende kwestie kan worden opgelost als beide landen, in het belang van verdere verbetering van de samenwerking, zich aan de onderhandelingstafel zetten', aldus Timmermans over het akkoord.

In de jaren '80 verschoof de Territoriale Zee van 3 naar 12 zeemijlen uit de kust. Sindsdien was er onduidelijkheid over welk land precies waar bevoegd was, omdat verschil van inzicht bestaat over de loop van de staatsgrens. Door de afspraken is de onduidelijkheid van de afgelopen jaren weggenomen. 'Dat is goed nieuws voor bedrijven die bezig zijn met de bouw van windmolenparken of het leggen van kabels en pijpleidingen', zegt Timmermans.

De ministers spraken ook af dat er een gezamenlijke Duits-Nederlandse verkeerscentrale komt voor het scheepvaartverkeer in het gebied. De afspraken tussen Nederland en Duitsland zijn vastgelegd in een verdragstekst. De verwachting is dat Timmermans en Steinmeier het verdrag dit najaar kunnen ondertekenen, waarna de Tweede Kamer en de Duitse evenknie de tekst nog moeten bekrachtigen.

De 2 ministers spraken in hun bilaterale overleg van maandag verder over de toekomst van Europa. 'We vinden dat de EU zich moet richten op haar kerntaken en dat een betere focus ook weerspiegeld moet worden in de wijze waarop de Commissie is georganiseerd', vindt Timmermans. 'We moeten groot zijn in de grote zaken en klein in de kleine zaken.' Ook kwam de situatie in Oekraïne in het gesprek aan bod. 'We moeten voorkomen dat er nieuwe scheidslijnen ontstaan in Europa. De enige manier om deze crisis op te lossen is door overleg en politieke dialoog', zei Timmermans.

Timmermans en Steinmeier spraken maandag ook op het Nederlands-Duits Forum (NDF) in Den Haag. Het NDF werd 20 jaar geleden opgericht om de relatie tussen Nederland en Duitsland te versterken. Inmiddels richt het Forum zich vooral op verdieping van de betrekkingen.

Minister Timmermans en minister Steinmeier