Rutte: 'Geleidelijk herstel Nederlandse economie'
In zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad blikt minister-president Rutte terug op een week met gunstige berichten voor de Nederlandse economie. Ook kijkt hij vooruit naar de handelsmissie naar Vietnam van volgende week.
Goedemiddag. Met deze ministerraad sluiten we een mooie week af. Een week met gunstige berichten over de Nederlandse economie, een week waarin ook weer stappen zijn gezet in de uitvoering van de vele hervormingsplannen van het kabinet. De raming van DNB is nieuw bewijs dat de Nederlandse economie zich geleidelijk, stap voor stap herstelt. In cijfers van het CBS zien we bevestigd dat de export langzaam toeneemt. En we zien ook vandaag dat de Nederlandse winkeliers de omzet weer zien stijgen en zeker ook in vergelijking met 2010 gaat het weer om de grootste omzetstijging, allemaal goede berichten.
Ook goed nieuws was dat volgens het WEF uit Davos/Genève Nederland behoort tot de top 3 van de meest concurrerende landen in de Europese Unie, een plekje gestegen.
De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de Wet Werk en Zekerheid en er lijkt in de senaat steun te zijn voor de hervorming op het gebied van de kindregelingen en daarmee vereenvoudigt het stelsel, willen we ervoor zorgen dat meer mensen aan het werk komen. En net als de Wet Werk en Zekerheid en andere hervormingen, draagt dat ook weer bij aan het herstel van de economie.
Voor een sterkere economie zijn binnenlandse hervormingen niet genoeg. Daarom richt het kabinet zijn blik ook naar buiten. In het buitenland liggen immers grote kansen voor Nederland. We verdienen bijna 1/3 van ons inkomen dankzij de handel. En voor groei en banen is het cruciaal dat we het daarbij voor bedrijven ook zo makkelijk mogelijk maken om zaken te doen over de grens. Daarbij helpen handelsmissies en in die zin komt het ook goed uit dat ik zelf aanstaande zondag vertrek naar Vietnam, samen met staatssecretaris Dijksma en een handelsdelegatie van 22 Nederlandse bedrijven. Ook dit staat in het teken van een verdere versterking van de relatie tussen Nederland en Vietnam. Een inkomend bezoek is geweest een paar jaar geleden van de Vietnamese premier en Vietnam was ook vertegenwoordigd op dat niveau bij de nucleaire top in Den Haag eind maart. En er liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven mooie kansen in Vietnam, op het gebied van water, scheepsbouw, landbouw, energie en logistiek.
Maar voor ik naar Vietnam ga gaan we eerst nog een paar mooie dingen in Nederland doen. De Nederlandse sporters die de komende dagen op het wereldtoneel in actie komen, allereerst natuurlijk de heren in de halve finale van het wereldkampioenschap hockey, op dit moment, het schijnt net begonnen, 3 uur of kwart over 3 zou het beginnen, het is net begonnen of ze zijn begonnen. Morgen de dames in de finale, ook hier in Den Haag, hetzelfde tijdstip, maar dan een dag later. En natuurlijk vanavond de Nederlandse voetballers in Brazilië, de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap. Nou, dat worden spannende wedstrijden. En u weet, ik ben een optimist, ik ga ervan uit dat wij ze allemaal gaan winnen.
'Een nieuw bewijs dat de Nederlandse economie zich geleidelijk aan het herstellen is', zo zei Rutte over de raming van De Nederlandsche Bank (DNB). Ook de cijfers van het CBS bevestigen dat de export langzaamaan toeneemt. Volgens het World Economic Forum (WEF) behoort Nederland daarnaast inmiddels tot de top 3 van meest concurrerende landen in de EU. 'Ook goed nieuws', aldus Rutte.
Verhoging arbeidsparticipatie
Deze week zijn ook weer stappen gezet in de uitvoering van de hervormingsplannen. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet Werk en Zekerheid. En er lijkt in de senaat steun te zijn voor de hervorming van de kindregelingen. Rutte voegt hieraan toe: 'Hiermee vereenvoudigen we het stelsel en willen we ervoor zorgen dat meer mensen aan het werk komen'.
Handelsmissie Vietnam
Op de persconferentie werd ook vooruit gekeken naar de handelsmissie naar Vietnam aanstaande maandag en dinsdag. De premier zal daar gezamenlijk met staatssecretaris Dijksma en een handelsdelegatie van 22 Nederlandse bedrijven aanwezig zijn om zo de banden tussen Nederland en Vietnam te versterken. 'Voor groei en banen is het cruciaal dat we het voor bedrijven zo makkelijk mogelijk maken om zaken te doen over de grens', aldus de premier.