Gezamenlijke inrichting informatievoorziening sociaal domein: winst voor de decentralisaties
Gemeenten en Rijk werken samen aan het inzichtelijk maken van de effecten van de decentralisaties in de zorg, jeugdhulpverlening en participatie. In dat kader geven de gemeenten en het Rijk gezamenlijk vorm aan de ontwikkeling en de uitvoering van de informatievoorziening sociaal domein.
Gemeenten en het Rijk gaan daarbij dezelfde informatie gebruiken. Dat scheelt dubbel werk en extra informatievragen zodat gemeenten zich vooral kunnen richten op het goed organiseren van de ondersteuning voor haar inwoners. De resultaten van de informatievoorziening zullen door de colleges worden aangeboden aan hun gemeenteraden, en van Rijkszijde uitmonden in één “overall monitor sociaal domein” die jaarlijks aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden.
Uitkomst
De support die is uitgesproken voor de voorziene inrichting van de informatievoorziening sociaal domein, langs de lijnen van eenmalige en beperkte uitvraag van gegevens en het meervoudig gebruik daarvan en het aansluiten bij bestaande bronnen, indicatoren en definities, is de belangrijkste uitkomst van de regietafel decentralisaties die op woensdag 11 juni plaatsvond onder voorzitterschap van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).
Er is verder gesproken over de voorbereidingen die de gemeenten en het Rijk in het kader van de decentralisaties in de aanloop naar 1 januari 2015 treffen. Zoals aangekondigd in het Verantwoordingsdebat van 28 mei is ook het voornemen van het kabinet een transitiecommissie in te stellen besproken. De transitiecommissie zal op basis van reviews adviseren of de noodzakelijke bestuurlijke, organisatorische en financiële maatregelen zijn getroffen, zodat gemeenten per 1 januari 2015 een samenhangend beleid voor zorg, jeugd en participatie kunnen voeren.
Regietafel decentralisaties
De regietafel decentralisaties is het overleg waar Rijk en gemeenten vraagstukken en knelpunten van de decentralisaties kunnen bespreken. Aan de regietafel van 11 juni namen behalve de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de staatssecretarissen Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Teven (Veiligheid en Justitie) en Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) deel. De gemeenten werden bij de regietafel vertegenwoordigd door:
- De heer F. Crone (burgemeester van Leeuwarden)
- De heer S. Depla (wethouder te Eindhoven)
- De heer K. Janssen (burgemeester van Zeist)
- De heer E. van der Burg (wethouder te Amsterdam)
- Mevrouw J. Kriens (voorzitter directieraad VNG)