'Seksueel geweld nog te vaak onbestraft'

'Seksueel geweld in conflictgebieden is een misdaad die nog te vaak onbestraft blijft. Het aansprakelijk stellen van de daders, nationaal en waar nodig ook voor het Internationaal Strafhof, past bij waar Nederland voor staat'. Dit zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag in Londen, waar hij deelnam aan de internationale bijeenkomst tegen seksueel geweld in conflictgebieden.

De Global Summit to End Sexual Violence in Conflict is een initiatief van de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, en de VN speciaal gezant voor vluchtelingen, Angelina Jolie. Verkrachting en andere vormen van seksueel geweld worden overal ter wereld door strijdende partijen ingezet als wapen.

'Het ruïneert de levens van vrouwen, mannen, meisjes en jongens', aldus Timmermans. 'Wanneer seksueel geweld wordt ingezet als wapen, ontwricht dat hele gemeenschappen. Het is een zaak van vrede en veiligheid. Net als ieder andere vorm van geweld in conflict moeten we seksueel geweld dus aanpakken om stabiliteit te bevorderen.'

Volgens de minister is de rol van militaire en civiele deelnemers aan vredesmissies hierbij van cruciaal belang. 'Nederland organiseert daarom regelmatig trainingen voor deze groepen, zodat zij voorbereid zijn om seksueel geweld aan te pakken'.

Tijdens de top bezocht Timmermans de Diplohack die de Nederlandse ambassade in Londen over dit onderwerp organiseerde met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, vrijwilligersorganisatie Chayn en MakeSense, een beweging van sociaal ondernemers. Diplohack is een Nederlands-Zweeds initiatief dat diplomaten, ict'ers en experts uit het maatschappelijk middenveld bij elkaar brengt om samen in kleine, start-up teams bruikbare digitale oplossingen te ontwikkelen voor de aanpak van problemen zoals seksueel geweld.

Timmermans woonde ook de lancering bij van Survivors United for Action, een initiatief van 7 Nobelprijswinnaressen. Het is een platform voor slachtoffers van seksueel geweld die met hun ervaringen naar buiten treden om de wereld wakker te schudden.

'Slachtoffers van seksueel geweld moeten vaak leven met schaamte en onbegrip. Door hun ervaringen in de openbaarheid te brengen, leggen de slachtoffers de schaamte waar die thuishoort, namelijk bij de daders', aldus Timmermans die de Egyptische Hania Moheeb prees voor haar moed om haar verhaal met de wereld te delen.