Nationale politie op koers

De vorming van de nationale politie ligt op koers. De veranderingen zijn in volle gang en beginnen hun vruchten af te werpen. De operationele politieprestaties zijn meer dan op peil. Zo was er in 2013 minder misdaad en zijn er met de inzet tijdens de inhuldiging van de Koning en de NSS-top prestaties van formaat geleverd. Ook in 2014 zal er alles op gericht zijn om de operationele prestaties te blijven leveren.

Dat schrijft minister Opstelten vandaag in de voortgangsbrief over de nationale politie aan de Tweede Kamer. Ook het lokaal gezag is tevreden over de manier waarop het door de politie wordt bediend. De ICT verbeteringen leveren goede resultaten op en de doelstellingen voor het verminderen van de administratieve lasten zijn gehaald.

Sinds de start van de nationale politie op 1 januari 2013 zijn op tal van terreinen binnen de nationale politie verbeteringen ingezet. Mede door de latere start van de personele reorganisatie is op onderdelen aanpassingen nodig in het tijdsschema om alle veranderingen door te voeren.  Daarom is er voor gekozen prioriteit te geven aan de invoering van de basisteams en districtsrecherches per 1 januari 2015.

Waar de basisteams en districtsrecherches per 1 januari 2015 beginnen, zullen de overige onderdelen van de regionale -en landelijke eenheden in 2016 in werking treden. De ambities rond het verder terugdringen van de administratieve lasten (5000 fte productiviteitswinst) worden eind 2015 bereikt.

Met de brief heeft de minister ook het tweede rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie naar de vorming van de nationale politie aan de Kamer aangeboden.