Minister-president Rutte en staatssecretaris Dijksma met economische missie naar Vietnam

Minister-president Rutte brengt 16 en 17 juni 2014 een officieel bezoek aan Vietnam. Hij wordt hierbij vergezeld door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Zij is in Vietnam van zondagavond 15 tot en met woensdag 18 juni 2014. Een handelsdelegatie van 22 Nederlandse bedrijven reist mee onder leiding van zakelijk delegatieleider Jan Willem Breukink, president SeedValley and member of Board INCOTEC. Tijdens het bezoek wordt ook een ronde tafel bijeenkomst georganiseerd met 17 Nederlandse CEO’s en een aantal Vietnamese CEO’s onder leiding van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. De reis staat in het teken van de verdere versterking van de diplomatieke en economische banden tussen Nederland en Vietnam.

Nederland en Vietnam hebben elkaar veel te bieden, zowel op politiek, cultureel en economisch vlak. Nederland is van alle lidstaten van de Europese Unie de grootste investeerder in Vietnam en de derde handelspartner. De laatste tien jaar is de handel tussen Nederland en Vietnam bijna vertienvoudigd naar 3,6 miljard dollar. De relatie die was gebaseerd op ontwikkelingssamenwerking heeft plaatsgemaakt voor een relatie van handel en investeringen. Voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen er grote kansen, met name op het gebied van water, scheepsbouw, landbouw, energie en logistiek.

Maandag 16 juni

Het programma start maandagochtend 16 juni in Hanoi met een rondleiding bij het Hoan Kiem-meer, de Jade Mountain tempel en Turtle Pagoda. Staatssecretaris Dijksma heeft eerder op de ochtend een bijeenkomst met het Nederlandse bedrijfsleven. Ook neemt zij deel aan een forum over de ontwikkeling van de tuinbouwsector in Vietnam en de rol die Nederlandse partners daarbij kunnen spelen. Na een lunchbijeenkomst met het Nederlandse bedrijfsleven staat een ontmoeting gepland met minister-president Dung van Vietnam. Tijdens de ontmoeting spreken minister-president Rutte en zijn Vietnamese collega over de hechte diplomatieke en economische betrekkingen tussen Nederland en Vietnam en de mogelijkheden tot verdere samenwerking. Na afloop tekenen zij het Partnerschapsakkoord Landbouw en Voedselzekerheid waarin Nederland en Vietnam afspraken maken over de verdere samenwerking op deze gebieden. Aansluitend spreken minister-president Rutte en staatssecretaris Dijksma met president Sang en voorzitter Hung van het nationale parlement. De eerste dag wordt afgesloten met een officieel diner dat wordt aangeboden door minister-president Dung.

Dinsdag 17 juni

Minister-president Rutte en staatssecretaris Dijksma starten dinsdagochtend 17 juni met een bijeenkomst over het Mekong Deltaplan. Van Vietnamese zijde is vicepremier Hai aanwezig. In het Mekong Deltaplan, dat in 2013 door minister Schultz en haar Vietnamese collega aan de regering van Vietnam werd aangeboden, werken Nederland en Vietnam samen aan een duurzame en veilige ontwikkeling van de rivierdelta. Daarna neemt de minister-president deel aan een forum over energie met Nederlandse en Vietnamese ondernemers. Hierbij is ook minister Hoang van Industrie en Handel aanwezig. Staatssecretaris Dijksma woont op dat moment een forum over de financiering van landbouw bij. Aansluitend spreken minister-president Rutte, staatssecretaris Dijksma, vicepremier Hai en viceminister Quong van Industrie en Handel met CEO’s van Nederlandse en Vietnamese bedrijven over de kansen die er over en weer liggen. Tijdens een netwerklunch worden er meerdere contracten getekend tussen Nederlandse en Vietnamese bedrijven.

In de middag heeft staatssecretaris Dijksma een ontmoeting met minister Phat van Landbouw een Plattelandsontwikkeling. Aansluitend vindt een gesprek plaats met het Centraal Economisch Comité van de Communistische Partij.

Minister-president Rutte sluit zijn reis aan Vietnam die middag af met een bezoek aan twee van de 120 Nederlandse bedrijven die actief zijn in Vietnam. In de havenstad Hai Phong is hij aanwezig bij een ceremonie die de start van de bouw van een depot door het Rotterdamse bedrijf C. Steinweg markeert. Deze logistieke dienstverlener werd in 1847 opgericht en is nu wereldwijd op 90 locaties actief. Tot slot bezoekt minister-president Rutte de nieuwe Damen Song Cam scheepswerf, een samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Damen Shipyards en het Vietnamese Song Cam Shipyard.

Woensdag 18 juni

Woensdagochtend 18 juni bezoekt staatssecretaris Dijksma een productielocatie van De Heus Vietnam in de provincie Binh Duong. De Koninklijke De Heus Groep is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en het vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Buiten Nederland heeft De Heus activiteiten in meer dan 50 landen, waaronder een werkmaatschappij in Vietnam. Daarna bezoekt de staatssecretaris een melkveehouderij en een varkenshouderij. In de middag wordt tijdens een netwerklunch met het Nederlandse en Vietnamese bedrijfsleven een aantal overeenkomsten getekend op het gebied van land- en tuinbouw. De staatssecretaris sluit haar bezoek af met een gesprek met het Volkscomité van Ho Chi Minh Stad.