EU en Arabische Liga: gezamenlijke strijd tegen extremisme, terrorisme en intolerantie

'De Europese Unie en de Arabische Liga hebben veel gedeelde belangen. Door onze krachten te bundelen, kunnen we effectiever optreden tegen extremisme, terrorisme en intolerantie'. Dat zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in Athene waar de Europese Unie en de Arabische Liga op ministerieel niveau hebben afgesproken nauwer te gaan samenwerken.

'Ontwikkelingen in Syrië, Irak, Libië en Mali vragen om een internationale aanpak. Dat geldt ook voor de problematiek van de foreign fighters. Zowel Europese als Arabische landen hebben last van geradicaliseerde jongeren, die zich laten misbruiken voor een idiote strijd, vaak zelfs zonder te weten aan welke kant ze vechten', aldus Timmermans. 'Samenwerking is hard nodig. Ook religieuze intolerantie is een probleem dat zowel in landen van de EU als die van de Arabische Liga bestreden moet worden. Het is van groot belang dat we onze kinderen leren tolerant te zijn tegenover mensen met een ander - of geen - geloof of levensovertuiging.'

Tijdens het overleg in Athene werd een aparte verklaring aangenomen over de actuele situatie in Irak. 'De inname van Mosul door extremisten is een buitengewoon zorgwekkende ontwikkeling. We hebben onze krachtige steun uitgesproken voor de territoriale integriteit van Irak, die essentieel is voor de stabiliteit en economische ontwikkeling van het land en de Koerdische autonome regio', aldus Timmermans.