Timmermans praat met Aruba over buitenlands beleid

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag in Aruba overleg gevoerd met premier Eman over het buitenlands beleid van het Koninkrijk. Het gesprek ging onder meer over de relaties met buurland Venezuela en de economische ambities die Aruba in de Caribische regio heeft. De  kandidatuur van het Koninkrijk voor een zetel in de VN Veiligheidsraad in 2017-2018 kwam tijdens de gesprekken ook aan de orde.

‘Het is belangrijk dat er eenheid is in het buitenlands beleid van het Koninkrijk. En het is belangrijk dat alle landen van het Koninkrijk zich in het beleid herkennen en dat hun prioriteiten zichtbaar zijn. Daarom is regelmatig overleg van groot belang’, aldus Timmermans die verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid van Koninkrijk.

Tijdens het overleg kwam ook de economische ontwikkeling van Aruba aan de orde. Aruba organiseert in oktober de tweede Europe Meets the America’s conferentie, waar overheid en bedrijven elkaar kunnen ontmoeten. ‘Aan dit soort initiatieven zie je dat de Caribische landen van het Koninkrijk een brug weten te slaan tussen Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Dat is de kracht van de landen in het Koninkrijk’.

Naast het toerisme en de olieraffinage wil Aruba zich gaan richten op duurzame energie. Daarvoor moeten internationale bedrijven worden aangetrokken. ‘Onze ambassades en consulaten in de regio kunnen hierbij behulpzaam zijn’, aldus de minister.

Timmermans sprak op Aruba ook met gouverneur Refunjol. Aruba is de laatste stop van de minister tijdens zijn reis door de Cariben. Hij bezocht ook Curaçao en Sint Maarten, waar hij het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen voorzat.