Ploumen: € 7 miljoen extra noodhulp voor Syrische vluchtelingen

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakt € 7 miljoen extra vrij voor noodhulp aan Syriërs die het geweld in hun land zijn ontvlucht. De minister heeft dat vanmiddag bekend gemaakt tijdens haar bezoek aan vluchtelingekamp Nizip in Turkije.

'Het is bemoedigend om te zien hoe deze vluchtelingen hier in zuidoost Turkije worden opgevangen. De Turkse overheid, het Rode Kruis en andere hulporganisaties verdienen lof voor hun enorme inspanningen. Toch is er hier, maar vooral ook in Syrië zelf en in Libanon, extra hulp nodig.'

Ploumen sprak in het kamp met vluchtelingen en hulpverleners. Tevens bezocht ze een school en een kliniek. 'Wat mij opvalt is dat veel vluchtelingen hier dankbaar zijn voor de opvang. Tegelijkertijd hoor ik dat ze zo graag naar huis willen, omdat het leven hier natuurlijk ver afstaat van hun normale leefsituatie.'

Van de nieuwe bijdrage gaat € 4 miljoen naar het World Food Program van de Verenigde Naties voor voedselhulp aan ontheemden binnen Syrië en voor vluchtelingen in de buurlanden. € 2 miljoen gaat specifiek naar opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije via het Internationale Rode Kruis. Een medisch noodhulpprogramma in Libanon van het Nederlandse Rode Kruis wordt verlengd met een bijdrage van € 1 miljoen.

Hiermee komt de totale Nederlandse humanitaire hulp aan de Syrische crisis op € 83,5 miljoen. Daarnaast zijn er de jaarlijkse algemene bijdragen van totaal € 150 miljoen van Nederland aan diverse internationale noodhulporganisaties.

Volgens de Verenigde Naties is € 6,6 miljard nodig om alle getroffen Syriërs van noodhulp te voorzien. Daarvan is nog slechts ongeveer een kwart bijeen gebracht door de internationale gemeenschap. Nederland staat 15e op de lijst van landen met de grootste bijdragen aan noodhulp voor de Syriërs.

Voorafgaand aan haar bezoek aan het vluchtelingenkamp reisde de minister 3 dagen door Turkije met een handelsmissie. Daaraan namen 30 Nederlandse bedrijven deel. De reis heeft meteen al enkele concrete resultaten opgeleverd, met name op het gebied van innovatie. Zo tekende Nutricia een overeenkomst met Uludag University. Een team van Uludag zal onderzoek doen naar het effect van verschillende voedingscomponenten op hersenaandoeningen. De Nederlandse zuivelgigant wil daarmee kijken op welke manier haar producten kunnen bijdragen aan het voorkomen van Alzheimer.

Daarnaast is een overeenkomst getekend met de Turkse exporteursvereniging TIM. Daarin is vastgelegd dat Nederland eind dit jaar speciale partner zal zijn bij de Turkish Innovation Week. Sinds september 2013 is op de Nederlandse ambassade in Ankara een speciale Innovatie Adviseur werkzaam. Deze stimuleert verdere samenwerking tussen Turkse en Nederlandse universiteiten, kennisinstellingen en kennisintensieve bedrijven.

Minister Ploumen heeft ook gesproken met verschillende leden van de Turkse regering, onder wie vicepremier Ali Babacan. De ontmoetingen kenmerkten zich door een openhartige sfeer waarin meer dan uitsluitend economische- en handelsthema's ter sprake kwamen. Zo heeft Ploumen ook haar zorgen uitgesproken over recente gebeurtenissen in Turkije die op gespannen voet staan met de rechtstaat.