Mansveld: Afspraken maken over gescheiden inzamelen drankenkartons

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu bespreekt met gemeenten en het verpakkende bedrijfsleven hoe drankenkartons vanaf januari 2015 gescheiden kunnen worden ingezameld. Dit heeft zij vandaag bekendgemaakt op het jaarcongres van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).

Het Afvalfonds Verpakkingen wil gemeenten betalen die drankenkartons gescheiden inzamelen. De hoogte van de vergoeding is nog onderwerp van overleg, net als de hoeveelheden waar gezamenlijk naar wordt gestreefd. De gemeenten mogen elk zelf bepalen hoe zij de kartons gescheiden inzamelen. Het gaat om te beginnen over een periode van 3 jaar.

"Een mooie vorm van samenwerking die leidt tot resultaat", aldus Mansveld. Volgens het KIDV heeft gescheiden inzameling een positief milieu-effect.  Met cijfers van het instituut is te berekenen dat aparte inzameling van drankenkartons het scheidingspercentage bij gemeenten met bijna 0,5% verhoogt.

Nederlanders gooien jaarlijks 70.000 ton drankenkartons weg: verpakkingen van bijvoorbeeld vruchtensap, frisdrank en melkproducten. De weggegooide kartons worden nu verbrand terwijl ze bij aparte inzameling gerecycled kunnen worden. Het merendeel van deze verpakking bestaat immers uit papier.

Staatssecretaris Mansveld streeft met het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG) binnen 10 jaar naar een halvering van het afval dat wordt gestort of verbrand: nu zo'n 10 miljoen ton. Recycling helpt deze afvalberg te verkleinen en vermindert het gebruik van kostbare grondstoffen voor nieuwe producten.

Goed scheiden is beter recyclen. Daarom wil de staatssecretaris dat in 2020 75% van het huishoudelijk afval en het afval van kantoren en winkels gescheiden is.