Timmermans overlegt met Sint-Maarten over buitenlandbeleid

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag in Sint Maarten gesproken met gouverneur Holiday en minister-president Wescot-Williams over het buitenlandbeleid van het Koninkrijk.

'Ik ben hier om te luisteren naar de prioriteiten van Sint Maarten om deze zichtbaar en herkenbaar te integreren in het buitenlandbeleid van het Koninkrijk', aldus Timmermans na het gesprek. Het overleg ging verder over de samenwerking met Saint Martin en de rest van de regio. ‘Doordat Sint Maarten en het Franse Saint Martin hetzelfde eiland delen is het belangrijk om de banden goed te houden'. Begin dit jaar is er overleg geweest tussen Frankrijk, Saint Martin, Sint Maarten en het Koninkrijk waar afspraken over samenwerking zijn gemaakt. ‘Daar bouwen we nu op voort’.

Ook de economische relaties kwamen aan de orde. ‘De Caribische landen van het Koninkrijk liggen in een regio met enorme groeikansen, bijvoorbeeld in Brazilië, Panama en Colombia’. Sint Maarten is een belangrijke toeristische bestemming, waar dagelijks cruiseschepen aanmeren. ‘Toerisme is een belangrijke pijler voor Sint Maarten, maar het land kijkt ook terecht naar andere economische mogelijkheden’, aldus de minister.

Tijdens het overleg is ook gesproken over de  kandidatuur van het Koninkrijk voor de VN Veiligheidsraad in 2017-2018. Timmermans: 'Ik wil graag ook de prioriteiten van de Caribische landen van het Koninkrijk meenemen in onze campagne voor een zetel in de Veiligheidsraad'

Timmermans is van 2 tot en met 5 juni op bezoek in Sint Maarten, Curaçao en Aruba. Hij zit op dinsdag het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen voor, een conferentie over het gezamenlijke buitenlandbeleid van het Koninkrijk. Ook in Curaçao en Aruba spreekt Timmermans met de ministers-presidenten.