Minister Schultz bezoekt Singapore en Myanmar

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu brengt van 1 tot en met 5 juni een werkbezoek aan Singapore en Myanmar. In Singapore spreekt Schultz bij de opening van de International Water Week en de vergadering van UNSGAB, de United Nations Secretary- Generals’ Advisory Board on Water and Sanitation. In Myanmar bespreekt Schultz de vorderingen in de samenwerking tussen beide landen op het gebied van watermanagement.

Minister Schultz spreekt in Singapore onder meer over watermanagement in steden en doet de oproep het watervraagstuk te verheffen tot een van de Doelen voor Duurzame Ontwikkeling (Sustainable Development Goals), die de Verenigde Naties in 2015 als vervolg op de Millenniumdoelen presenteren.

Het bezoek aan Myanmar is het tweede in korte tijd. Het land heeft – na decennia van geslotenheid – eind 2012 aangegeven behoefte te hebben aan Nederlandse kennis en expertise op het gebied van integraal waterbeheer. Dit was de aanleiding voor een werkbezoek van minister Schultz in mei 2013. Dat was het eerste officiële bilaterale bezoek van een Nederlandse bewindspersoon aan het land. Tijdens dit bezoek tekenden beide landen een samenwerkingsovereenkomst. Het huidige, tweede bezoek staat in het teken van de voorbereiding van het Masterplan om te komen tot een duurzaam watersysteem in Myanmar en mogelijke concrete projecten met kansen voor Nederlandse bedrijven.

Programma

Op zondag 1 juni woont minister Schultz de openingsceremonie en welkomstreceptie bij van de International Water Week.

Op maandag 2 juni is Schultz een van de sprekers bij de plenaire opening ‘Shaping our Cities, Water and Environment for a Liveable and Sustainable Future’. Samen met de andere sprekers is er een paneldiscussie en ruimte voor vragen uit het publiek. ’s Middags zijn er bilaterale gesprekken en neemt de minister deel aan de vergadering van UNSGAB, de United Nations Secretary- Generals’ Advisory Board on Water and Sanitation.

Op dinsdag 3 juni gaat de reis door naar Myanmar, waar de dag in het teken staat van bilaterale gesprekken met regeringsvertegenwoordigers.

Op woensdag 4 juni spreekt minister Schultz op het gezamenlijke Integrated Water Resources Management Seminar ‘Developing  Myanmar waters sustainably: from vision to implementation’. Daar wordt onder meer de strategische studie besproken die een consortium van Royal HaskoningDHV, Arcadis, Rebelgroup, UNESCO-IHE, waterschap De Dommel en Tygron uitvoert in opdracht van de Nederlandse overheid. Ook wordt gesproken over publiekprivate samenwerkingsverbanden en innovatieve financiering. Om 10:30u is er een foto- en persmoment.

Op donderdag 5 juni neemt minister Schultz deel aan een boottocht van het ministerie van Transport. Aan boord zijn onder meer presentaties over het bevaarbaar maken van de Irrawaddy rivier en havenontwikkeling.