Ploumen: Pakistaanse textiel nog niet overal eerlijk

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft een bezoek gebracht aan Pakistan om ook in dat land te pleiten voor betere arbeidsomstandigheden in de textielketen.

Ploumen: ‘De spotlight staat op Bangladesh, maar ook uit Pakistan komen berichten over grote misstanden in de textielketen. Naast een groot aantal textielfabrieken waarbij de veiligheids- en arbeidsomstandigheden goed zijn geregeld, zijn er ook nog veel onveilige textielbedrijven, en waar arbeiders onder het minimumloon worden betaald. Dat moet ook in Pakistan beter en daar wil ik me voor inzetten om samen met textielbedrijven, sociale partners, overheid, ngo’s en internationale donoren ook in Pakistan een verschil te maken.'

De minister bezocht een textielfabriek waar onder meer voor de Hema wordt geproduceerd. 'Deze fabriek is voor Pakistan een positief voorbeeld op het gebied van veiligheid- en arbeidsomstandigheden,' aldus Ploumen. 'Met onder andere een eigen school voor de kinderen van de werknemers, een genderspecialist in dienst en met huisvesting voor de fabrieksarbeiders, is deze fabriek het visitekaartje voor de textielindustrie in Pakistan.'

De werk- en veiligheidsomstandigheden en milieuvervuiling bij met name veel kleinere textielfabrieken en op de binnenlandse markt gerichte bedrijven zijn echter slecht. 'Terwijl de ogen vooral op de problemen in Bangladesh gericht zijn, kwamen in 2012 bij een brand in een textielfabriek in Karachi ook bijna 300 arbeiders om het leven', aldus Ploumen. 'En in de Pakistaanse katoenpluk, die vooral door vrouwen wordt gedaan, zijn de arbeidsomstandigheden verre van optimaal.

Pakistan heeft een lange traditie van textielproductie en -export. De sector wordt gedomineerd door een handvol grote familiebedrijven, die al decennia textiel produceren. In tegenstelling tot veel kleinere fabrieken zijn deze familiebedrijven professioneel en in toenemende mate ook voorloper op MVO-beleid. Bedrijven als Hema, Ikea, Zeeman en V&D zijn voorbeelden die in Pakistan bij deze bedrijven vooral huishoudtextiel inkopen.

Nederland importeert jaarlijks voor ruim 200 miljoen euro aan textiel uit Pakistan. Naast een bezoek aan een textielfabriek, had Ploumen overleg met de ministers van Planning en van Handel en nam deel aan een ronde tafel discussie met de Minister van Textiel en andere sleutelfiguren uit de textielsector, georganiseerd door de ILO. De ILO werkt aan beter arbeidsbeleid, versterking van arbeidsinspecties en de ontwikkeling van sociale zekerheid. Minister Ploumen kondigde aan dat Nederland een ILO-project zal financieren om opvolging te geven aan de bevindingen van haar bezoek. Nederland steunt diverse organisaties die zich inzetten voor verbeteringen in de textielketen in Pakistan. Better Cotton heeft met het Wereld Natuurfonds een programma voor betere milieu- en arbeidsomstandigheden in de katoenteelt in Pakistan. Nederland betaalt hier via de EU aan mee.