Nederland en Denemarken samen op de bres voor Europees dierenwelzijn

Nederland en Denemarken trekken samen op om de regels in de Europese Unie op het gebied van dierenwelzijn aan te scherpen en te werken aan een gelijk speelveld in de Europese Unie. Dat hebben staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en de Deense landbouwminister Jørgensen woensdag 22 mei 2014 afgesproken tijdens een werkbezoek van beide bewindspersonen aan een Nederlandse kalverhouderij. 

Dierenwelzijn verbeteren in heel Europa

Dijksma: 'Samen willen we het initiatief nemen om de besluitvorming over voorstellen die het welzijn van landbouwhuisdieren bevorderen vlot te trekken. Als je dierenwelzijn echt wilt verbeteren, moet je zorgen dat het in heel Europa gebeurt. Dan zet het zoden aan de dijk.'

Verkorten transportduur

Nederland zal samen met Denemarken - maar ook met Zweden en Oostenrijk - aandringen op het snel zetten van de nodige stappen voor de verbetering van het welzijn van dieren, zoals het aanpakken van ingrepen bij pluimvee en het verkorten van de transportduur voor de slacht bestemde landbouwhuisdieren. 'Een overal in de Europese Unie toegepast maximum aan de transporttijd van slachtvee van 8 uur is van groot belang vanuit het oogpunt van dierenwelzijn. We krijgen nu een wisseling van de wacht in Europa. Wij zullen er alles aan doen om andere lidstaten van de noodzaak van nieuwe en scherpere transportregels te overtuigen en dit in Europa te regelen,' aldus de staatssecretaris.