Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht: werk aan vertrouwen en perspectief

Als gevolg van de reorganisatie was 2013 voor het defensiepersoneel een onrustig jaar met veel onzekerheid over het behoud van de eigen baan. Hierdoor is het vertrouwen van het personeel in de toekomst onder druk komen te staan. Dat constateert de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) in zijn jaarverslag over 2013. Minister Hennis-Plasschaert stuurde het vanmiddag naar de Tweede Kamer.

Volgens de IGK luitenant-generaal Ton van Ede leidden de vele reorganisaties van de afgelopen jaren er toe dat het defensiepersoneel sceptisch is geworden over de toekomst. “Het personeel vindt momenteel vooral dichtbij motivatie en inspiratie bij de eigen eenheid, met eigen kameraden en onder de eigen commandant”, aldus de generaal. Hij ziet verder dat het behoud van kennis en ervaring evenals het loopbaanperspectief onder druk staan. Van Ede constateert dat er gewerkt moet worden aan het herstel van het vertrouwen, opdat perspectief valt te bieden.

Kamerbrief

Hennis spreekt in de begeleidende brief aan de Tweede Kamer haar erkentelijkheid uit voor het IGK-verslag. Ze is het met Van Ede eens dat het na 2 decennia van reorganisaties tijd wordt weer vooruit te kijken. “In de nota ‘In het belang van Nederland’ wordt de koers voor Defensie uitgezet. Die krijgt de komende jaren verder vorm en moet ervoor zorgen dat de Nederlandse krijgsmacht kan omgaan met diffuse dreigingen en risico’s. Dat vergt een krijgsmacht die militair relevant en financieel op orde is. Voor het defensiepersoneel biedt dit perspectief”, aldus de minister. Zij kreeg een goed beeld van persoonlijke visies voor de toekomst via 12 interviews met jong personeel. Die staan in het verslag.