Nederland organiseert internationale conferentie antibioticaresistentie
Op 25 en 26 juni vindt in het Haagse Vredespaleis een internationale ministeriële conferentie plaats over de mondiale aanpak van antibioticaresistentie. De conferentie wordt georganiseerd door minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw). Minister Schippers maakte dit vandaag bekend in Geneve, waar zij de jaarlijkse Algemene Vergadering van de World Health Organization (WHO) bezoekt.
Schippers sprak in Genève met collega-bewindslieden uit verschillende landen - waaronder uit Brazilië, Indonesië, Oman, Kenya en Noorwegen - en met de Directeur-Generaal van de WHO, Margaret Chan. Op een sessie over antibioticaresistentie hield Schippers een toespraak waarin zij de noodzaak van intensieve mondiale samenwerking bij de aanpak van antibioticaresistentie onderstreepte.
Internationale conferentie
Schippers en Dijksma zijn gastvrouwen eind juni van de conferentie, met de WHO en de Verenigde Naties als co-sponsor. Ook de Food and Agriculture Organization (FAO) en de World Organization for Animal Health (OIE) doen mee. Antibioticaresistentie is een groeiend internationaal probleem: door slordig en overdadig gebruik van antibiotica bieden steeds meer bacteriesoorten weerstand tegen de werking van antibiotica. Risico daarvan is dat ziektes, zoals longontsteking of hersenvliesontsteking, in de toekomst niet meer bestreden kunnen worden.
Verantwoord gebruik antibiotica
Op de conferentie in Den Haag zal gesproken worden over verantwoord gebruik van antibiotica in zowel de humane als de diergeneeskunde. Ook komt de huidige en eventueel toekomstige regelgeving aan de orde, evenals de mogelijkheden om internationaal gezamenlijk nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Verder zullen er allerlei scenario's gesimuleerd en besproken worden, met als doel goed voorbereid te zijn op noodsituaties.
Aanpak moet wereldwijd
Schippers: "Of je nu in een sloppenwijk in Azië woont of in Amerika in een duur topziekenhuis een cosmetische operatie ondergaat, deze bacteriën discrimineren niet en stoppen niet bij landsgrenzen. Als we dit probleem niet wereldwijd aanpakken, gaan we er wereldwijd een grote prijs voor betalen. Een blaasinfectie wordt ongeneeslijk en een knieoperatie levensbedreigend. Dit is geen apocalyptische fantasie, maar een werkelijke dreiging."