De meester keert terug voor de klas
Basisschoolleerlingen gaan de komende jaren weer meer les krijgen van meesters. Dat is het gevolg van het groeiend aantal mannen dat kiest voor de pabo, zo blijkt uit laatste arbeidsmarktcijfers. Vorig collegejaar steeg het aantal aanmeldingen van mannelijke studenten naar 22%. Volgens minister Jet Bussemaker (Onderwijs) een positieve ontwikkeling waar de hele school profijt van kan hebben.
Van het volledige lerarenkorps is op dit moment bijna 1 op de 5 man. Minister Bussemaker deelt de zorgen over de terugloop van het aantal mannen voor de klas. De bewindsvrouw is dan ook positief over de groei van het aantal mannelijke pabostudenten: “Het is goed dat steeds meer lerarenopleidingen zich met hun opleidingen specifieker richten op toekomstige meesters. Mannen geven net zo goed les als vrouwen. Maar hoe meer variatie in de lerarenkamer, hoe beter voor de ontwikkeling van kinderen. Juist de verschillende belevingswerelden en de manier van lesgeven van mannen en vrouwen leren kinderen op een andere manier naar dingen kijken. Daarnaast maakt een divers team een school altijd sterker ”.
Opleiding aantrekkelijker voor mannen
Een groot aantal Pabo opleidingen zoals Fontys Hogescholen, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en Stenden Hogeschool nam afgelopen tijd maatregelen om het curriculum beter aan te laten sluiten bij dat wat mannelijke studenten nodig hebben om een goede basisschoolleraar te worden. De hogescholen pasten hun opleidingsaanbod en de begeleiding van jonge leraren aan. Met succes, het aantal mannelijke studenten steeg naar 40%.
Meeloopdagen, gemengde klassen en goed begeleiding
De Pabo opleidingen organiseren meeloopdagen op scholen om mannelijke studenten een goed beeld van hun toekomstige werkplek te geven. Ook blijkt het samenstellen van gemengde klassen een goede manier om de opleiding voor mannen aantrekkelijker te maken. Dat geldt ook voor nieuwe initiatieven als een onderzoekslaboratorium op school. Daarnaast zijn er verschillende lerarenopleidingen die mannelijke studenten hun eerste stage in de bovenbouw laten doen in plaats van de onderbouw, zodat ze aan oudere leerlingen lesgeven. Ook worden de meesters in spé tijdens hun opleiding begeleid door mannelijke studieloopbaanbegeleiders en op hun stageplek gekoppeld aan een mannelijke leerkracht.
Volgens minister Bussemaker is het belangrijk dat ook andere lerarenopleidingen gaan kijken hoe zij meer mannelijke studenten kunnen aantrekken.