Techniekpact op stoom

Een toename van het aantal jongeren dat kiest voor een technische studie. Honderden techniekbeurzen die zijn uitgegeven door de Topsectoren. Structureel meer geld voor het technisch beroepsonderwijs. En het bedrijfsleven dat tientallen miljoenen euro's gaat investeren in technisch onderwijs. Dit zijn enkele resultaten die het afgelopen jaar door Techniekpact zijn behaald, zo werd vandaag door ministers Kamp en Bussemaker en staatssecretaris Dekker bekend gemaakt tijdens de eerste Techniekpact Jaarconferentie in Eindhoven.

Jongen boort in een stuk hout

Resultaten zichtbaar

De komende jaren neemt de behoefte aan goed geschoolde technici vanuit alle opleidingsniveaus toe. Zo verwacht 55 procent van de werkgevers in de techniek en industrie knelpunten in de personeelsvoorziening. Minister Henk Kamp van Economische Zaken: "Een tekort aan technisch personeel belemmert de groei van bedrijven en zet daarmee de economische groei van Nederland onder druk. Om meer slimme en vakbekwame technici te behouden en op te leiden is daarom een jaar geleden het Techniekpact gesloten. De eerste resultaten zijn nu zichtbaar. We mogen trots zijn op de resultaten die we met elkaar hebben behaald."

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs liet eveneens weten tevreden te zijn met de voortgang: "Samen met een groot aantal landelijke en regionale organisaties hebben we een goede start gemaakt met de uitvoering van het Techniekpact. Dat is belangrijk, omdat het zorgen voor voldoende goede technisch opgeleide jongeren een gedeelde verantwoordelijkheid is, die vraagt om een gezamenlijke investering van onderwijs, ondernemers en overheid. De bereidheid om dat samen te doen zien we bijvoorbeeld terug in de animo voor het regionale investeringsfonds. Daarnaast zien we dat steeds meer leerlingen en studenten kiezen voor techniekonderwijs." Het afgelopen jaar steeg het aantal studenten dat aan een technische studie op HBO- of academisch niveau begint, met respectievelijk 7 en 12 procent. "Een positieve ontwikkeling, waar we uiteindelijk allemaal van profiteren," aldus Bussemaker.

Betere toegang technici tot bedrijven

Het afgelopen jaar zijn vele initiatieven gestart en versneld die de positie van techniek in Nederland versterken. Zo hebben de topsectoren het afgelopen studiejaar 529 beurzen beschikbaar gesteld om studenten al in een vroeg stadium kennis te laten maken met bedrijven uit de topsectoren. Om de knelpunten op de arbeidsmarkt weg te werken, zijn door de technische sectoren sectorplannen opgesteld waarvoor het kabinet 600 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Inmiddels is door de sectoren aangegeven dat ze meer dan 140 miljoen euro gaan investeren via de sectorplannen. Het kabinet verdubbelt deze investering. Resultaat is onder andere dat er in de metaalbewerking 2600 extra leerwerkplekken voor jongeren komen en werknemers opgeleid en begeleid worden naar een baan in deze sector.

"Het belangrijkste winstpunt van het Techniekpact is dat de samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden een stevige impuls heeft gekregen. Daar moeten we met elkaar op voortbouwen en de vaart er goed inhouden," aldus Kamp die het belang van goede technici voor Nederland in een breder kader trekt. "Nederland moet voorop blijven lopen in technologische ontwikkelingen. Alleen dan kunnen we helpen de mondiale vraagstukken op te lossen. Of het nu om de waterbeheersing in de delta's gaat, de voedselvoorziening of de transitie naar duurzame energie. Slimme en vakbekwame technici zijn daarvoor onmisbaar."

Verankering techniek in het onderwijs

Het afgelopen jaar hebben steeds meer basisscholen, voortgezet onderwijs en Pabo-opleidingen wetenschap en technologie in hun toekomstplannen opgenomen. Staatssecretaris Dekker: "Het is belangrijk dat we kinderen en jongeren al vroeg de lol van techniek en wetenschap laten zien. Techniek klinkt voor sommigen misschien droog, maar vanuit het techniekpact worden lessen mogelijk gemaakt die heel erg interessant zijn en bovenal ontzettend leuk. Kinderen leren zo spelenderwijs ontwerpen, onderzoeken en ontdekken. Steeds meer jongeren raken geïnspireerd om een technische opleiding te kiezen."

Om het belang van technologie te onderstrepen gaat het kabinet vanaf 2015 structureel 100 miljoen euro extra in praktijk en techniek in het MBO investeren. Ook is er een regionaal investeringsfonds opgericht voor publiek-private samenwerking met als doel de kwaliteit van het technisch onderwijs te verbeteren en de aansluiting op de arbeidsmarkt te verbeteren. Al meer dan zeventig projecten zijn aangemeld waarbij bedrijven in onderwijs gaan investeren. In 14 regionale Centra voor Innovatief Vakmanschap die het afgelopen jaar zijn opgericht, werken ondernemers, wetenschappers, docenten en studenten samen aan het bevorderen van de kwaliteit van het technisch MBO-onderwijs.

Techniekpact

Het Techniekpact is een samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en het Rijk met als doel dit tekort aan technisch personeel te voorkomen door de kwaliteit van het techniekonderwijs te verbeteren, onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar aan te sluiten en meer jongeren voor techniek te interesseren. Het Techniekpact telt 22 concrete acties die ervoor moeten zorgen dat leerlingen vaker kiezen voor techniek, een technische opleiding afronden, werk in de techniek vinden. Daarnaast moet het Techniekpact ervoor zorgen dat het huidige personeel in de techniek behouden blijft.