Toespraak bij de start van het Kwaliteitsvenster van de NVZ

Met het Kwaliteitsvenster van de Nederlandse ziekenhuizen is de transparantie van de gezondheidszorg weer een stap dichterbij gekomen. En dat is cruciaal om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de kosten in de hand te houden. Dat zei minister Schippers  op 13 mei 2014 in Den Haag.

Beste mensen,

Wat fijn om hier op dit feestelijke moment aanwezig te zijn. Van harte gefeliciteerd met dit Kwaliteitsvenster. Het was een jaar lang hard buffelen om het voor elkaar te krijgen, hoorde ik. Maar dan staat er ook wat. Het ziet er helder en toegankelijk uit. Bijna alle algemene ziekenhuizen doen mee. Een prestatie.

Al verwacht ik natuurlijk dat na vandaag de achterblijvers snel zullen aanhaken.

Want laten we er geen doekjes om winden: het is eigenlijk heel logisch, heel vanzelfsprekend dat deze informatie gewoon beschikbaar is voor mensen. Even op de website kijken hoe het ziekenhuis scoort waar u naartoe moet voor een afspraak of een behandeling. Zoals u dat al heel lang kunt doen als u een hotel bezoekt, of als u een sapcentrifuge koopt.

Natuurlijk willen mensen die informatie ook als het om hun gezondheid gaat.

Hoe doet mijn ziekenhuis het in vergelijking met andere ziekenhuizen? En vallen de sterftecijfers wel binnen de normale range?

Heel logisch, maar hoewel we in Nederland heel veel registreren, was die informatie in ons land niet of nauwelijks toegankelijk.

U bent samen hard aan de slag gegaan om dat te veranderen. Met dit Kwaliteitsvenster is de transparantie van de gezondheidszorg weer een stap dichterbij is gekomen. En dat is cruciaal. Niet alleen voor de patiënt, die een goede keuze wil maken. Niet alleen voor de verzekeraar, die op basis van kwaliteit wil inkopen. Het is ook voor de ziekenhuizen zelf ontzettend belangrijk. Als je ziet dat een ander het beter doet, dan is dat een geweldige stimulans om er nog harder aan te trekken, om de patiëntveiligheid te verbeteren, om klantvriendelijker te zijn.

Makkelijk is dat natuurlijk niet. Meten is niet alleen weten. Meten is óók zweten!

Daarom vind ik het sterk dat het Kwaliteitsvenster niet alleen de makkelijke informatie meeneemt, zoals klanttevredenheid, maar ook zaken die heel gevoelig liggen: infecties, risicovolle operaties en medicijncontroles.

Het is nog niet klaar. Ik heb begrepen dat u ook in overleg bent met het onlangs opgerichte Kwaliteitsinstituut.

U kijkt samen of u meer informatie over uitkomsten van behandelingen kunt opnemen in dit venster. Want dat is heel belangrijke informatie voor patiënten. Net als de indicatoren over bepaalde aandoeningen en specialismen, die u op deze site wilt publiceren.

En meer partijen gaan meedoen. De Universitaire Medische Centra  en revalidatiecentra hebben interesse. Het Antoni van Leeuwenhoek doet zelfs al mee.

Samen optrekken is cruciaal.

Daarom hebben we in het kader van de Hoofdlijnenakkoorden een Kwaliteits- en Doelmatigheidagenda opgesteld, waarin we alle initiatieven op dit gebied – van patiëntenorganisaties, van verzekeraars, ziekenhuizen, medisch specialisten – zoveel mogelijk koppelen.

Alleen samen kun je van alle druppels een grote golf maken en echt iets veranderen in de zorg.

Heel belangrijk dus, dat u ook cliëntenraden en patiëntenorganisaties hebt betrokken bij de ontwikkeling van het Kwaliteitsvenster. Ik hoop dat u die samenwerking blijft zoeken.

De Patiënten- en Consumentenfederatie is bijvoorbeeld bezig met een landelijke Zorgatlas waarin de praktijkvariatie in Nederlandse ziekenhuizen zichtbaar wordt – al die verschillen tussen ziekenhuizen.

Waardoor je in het noorden van ons land een grote kans loopt dat je galblaas eruit wordt gehaald als je galstenen hebt, terwijl ze daar in het zuiden juist zeer terughoudend mee zijn. En dit voorbeeld, uit een recent onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland, is maar één voorbeeld. Ook dat soort informatie is heel belangrijk voor patiënten.

Er gebeurt dus veel, de stappen om de zorg transparanter te maken worden groter.

Transparantie over prestaties is cruciaal om te zorgen dat het in de keuzes die we maken niet allen om geld gaat, maar dat kwaliteit daarin een grote rol speelt. Zelfs leidend wordt.

Het is dus van belang dat we doorzetten, het tempo erin houden en de krachten bundelen.

Complimenten voor dit Kwaliteitsvenster, dat een heel belangrijke stap in onze missie betekent!