Nederland stijgt naar plek 4 op Europese homorechten lijst
Nederland presteert sterk op de ‘ILGA-Europe Rainbow Index 2014’: ons land stijgt naar de vierde plaats. Het Verenigd Koninkrijk voert de lijst aan, gevolgd door Belgie en Spanje. Dat maakte de internationale LGBT-organisatie ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) vandaag bekend. De ILGA-Europe Index en bijhorende kaart tonen hoe goed of slecht de wetgeving en administratieve praktijken in Europese landen zijn voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders. Nederland stijgt als gevolg van twee belangrijke nieuwe wetten die de positie van lesbiennes en transgenders verbeteren. Vorig jaar stond ons land nog op de achtste plaats.
Rusland, Azerbeidjan en Armenië vormen de hekkensluiters van de lijst met 49 landen. Zij hebben volgens ILGA-Europe de minst gunstige wettelijke situatie voor LGBT’s van heel Europa. Nederland stijgt door twee wetten die begin dit jaar in werking zijn getreden. Met de Wet Erkenning Genderidentiteit wordt het wijzigen van de geslachtsregistratie een stuk eenvoudiger en de Wet Lesbisch Ouderschap maakt het voor de duomoeder mogelijk om het kind van haar vrouwelijke partner te erkennen bij de burgerlijke stand. Nu moet een duomoeder nog een lange en omslachtige procedure bij de rechter voeren om het kind van haar partner te adopteren.
Bussemaker: “Blijven optreden tegen intolerantie”
Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) reageert namens het kabinet verheugd op de goede score voor Nederland: “Het laat zien dat de positie van Nederlandse lesbiennes, homo's, bi-seksuelen en transgenders steeds verder verbetert. Dat is goed nieuws, maar zeker geen reden om achterover te leunen. We moeten blijven optreden tegen intolerantie. Tegen mensen die niet willen begrijpen, niet willen accepteren dat mensen wezenlijk anders kunnen zijn dan jijzelf.” Met name de houding van veel jongeren tegenover homoseksuelen baart de minister zorgen, zo zal zij tijdens IDAHO 2014 benadrukken. ''Jongeren bepalen met elkaar de toekomst van onze samenleving. Sociale acceptatie begint bij hen.”
De bewindsvrouw is op dit moment aanwezig bij het IDAHO FORUM 2014 in Malta, dé internationale homo-emancipatietop. Ze spreekt met haar Europese collega’s over het verbeteren van de rechten van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders.
ILGA-Europe Rainbow Index 2014 Top 10
1. Verenigd Koninkrijk
2. België
3. Spanje
4. Nederland
5. Noorwegen
6. Portugal
7. Zweden
8. Frankrijk
9. IJsland
10. Denemarken