Aanbestedingsproces Zeetoegang IJmond in beeld

De aanbesteding van Zeetoegang IJmond is woensdag 16 april officieel van start gegaan. De aanbesteding gaat ongeveer 15 maanden duren. Het winnende consortium mag daarna de bouw van de nieuwe zeesluis en het onderhoud gedurende 26 jaar gaan verzorgen.

Intensief aanbestedingsproces

De aanbestedingsprocedure is gestart met een officiële aankondiging. Die is wereldwijd gepubliceerd. Rond de zomer van 2015 zal de geselecteerde inschrijver bekend zijn. Voor het zover is, doorlopen de geïnteresseerde partijen een intensief aanbestedingsproces. Vervolgens gaat begin 2016 de eerste schop in de grond.

Relevante ervaring en ranking

Sinds 16 april kunnen partijen een consortium vormen en zich inschrijven. Na de inschrijvingsperiode controleren we of de consortia voldoen aan de minimumeisen, zoals ervaring met projectfinanciering. We beoordelen wie de meest relevante ervaring heeft en de 3 partijen met de meeste ervaring gaan direct door naar de volgende ronde. Via een loting selecteren we nog 2 geschikte partijen. In totaal nemen dus 5 partijen deel.

Informatiebijeenkomst

Aansluitend op de aankondiging van het project op Tenderned, vond op 24 april voor geïnteresseerde partijen een informatiebijeenkomst plaats over het selectieproces van de aanbesteding.

Wies Vonck, directeur van het Sluizenprogramma, benadrukte de opgave waarbinnen het project Zeetoegang IJmond wordt aanbesteed. ‘Doel van het programma is om alle 6 sluizenprojecten beheersbaar en deskundig aan te besteden voor een tijdige ingebruikname. Kernbegrippen zijn: elkaar meenemen aan de voorkant, leren van elkaar en voorspelbaar zijn.’

Hierna vervolgde Wop Schat, contractmanager van het project, de presentatie met een toelichting op het selectieproces en de eisen in de selectieleidraad. Hij onderstreepte het belang van de nadere selectiecriteria voor de opdrachtgever. Zeetoegang IJmond is een primaire waterkering waar een gat in gemaakt gaat worden. Dat is complex en ligt gevoelig. Het is dus een pre als een gegadigde (meer) ervaring heeft op het gebied van het bouwen van een primaire waterkering, schutsluizen en industriële automatisering.

Beste ideeën boven tafel via dialoog

Vlak voor de zomer start de concurrentiegerichte dialoog. In gesprekken kunnen we de specifieke kenmerken van het project, onze wensen en de wensen van onze stakeholders uitleggen. Daarover gaan we in gesprek met de deelnemers. We willen graag dat ze daarop inspelen, zodat we de beste ideeën boven tafel krijgen. En we proberen de deelnemers zo veel mogelijk ontwerpvrijheid te geven, door vooral functionele eisen te stellen.

Risico’s inschatten en beheersen

De gesprekken bestaan uit 2 fases. In de eerste fase onderzoeken we wie het beste de projectspecifieke risico’s kan inschatten en beheersen. De 3 beste partijen stromen door naar de tweede gespreksfase. Van hen willen we graag weten welke ontwerpoplossingen ze zien en hoe ze de risico’s van het project beheersen. Ook met slimme ideeën voor duurzaamheid en de breedte van de sluis, kunnen ze meerwaarde bieden en zich onderscheiden van andere deelnemers.

Economisch meest voordelige inschrijving

De laatste fase van het aanbestedingsproces is de gunning. Op basis van kwaliteit en prijs wordt het beste consortium voor dit project bepaald. Degene die daarop het beste scoort, is voor ongeveer 30 jaar verantwoordelijk voor de bouw en het onderhoud van de zeesluis. Rond de zomer van 2015 weten we wie dat is.