Rutte: 'Vastberaden koers houden'
De ramingen van de OESO en de Europese Commissie zijn gunstig. De economische groei lijkt aan te trekken. 'We zijn op de goede weg, maar er moet nog veel gebeuren', zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.
INLEIDEND STATEMENT
Goedemiddag. Deze week, we hebben er ook in het kabinet bij stilgestaan, gunstige ramingen van de OESO en van de Europese Commissie. Wat je ziet is dat de economische groei lijkt aan te trekken, de bedrijfsinvesteringen nemen toe en het lijkt waarschijnlijk, de zekerheid krijgen we later, maar dat op basis van deze cijfers, Nederland ontslagen kan worden uit de Europese tekortprocedure. Alle seinen staan daarvoor op groen en begin juni zal de Europese Commissie daar uiteindelijk besluiten over nemen.
We zien die positieve ontwikkelingen ook elders in Europa. De programma’s voor landen als Ierland, Portugal en Spanje die worden beëindigd, deze landen hebben weer zelf toegang tot de financiële markten. Je kunt dus zien dat de crisismaatregelen die we sinds 2010 in Europa aan het nemen zijn om de schuldencrisis in Europa te stabiliseren, dat die stap voor stap ook nu beginnen te werken. Daarmee is de directe schuldencrisis in Europa voorbij, nog veel te doen, maar de directe schuldencrisis in Europa waarbij landen ook echt, meerdere landen aan het infuus lagen, die directe schuldencrisis is voorbij. Dat is goed nieuws, we moeten nu bezien dat de positieve prognoses ook worden gerealiseerd. Daar is nog veel werk voor nodig, nog een lange weg te gaan en deze landen zullen ook echt moeten doorgaan met het doorvoeren van hervormingen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor veel grotere economieën als Italië en Frankrijk die met grote tekorten kampen, soms zowel staatsschuld als tekort, dan wel in het geval van Italië vooral de staatsschuld, dus er is nog heel veel werk te doen.
Tegelijkertijd zien we op dit moment in Europa, ook in Nederland, dat er nog steeds mensen zijn die hun baan verliezen. Nog steeds zien we winkeliers die geconfronteerd worden met omzetdaling en nog steeds staan er koopwoningen onder water. Dus wat dat betreft is het nu van allergrootste belang om waar voorzichtig de economie uit het dal kruipt, om koers te houden, door te gaan met het versterken van de economie, door een combinatie van hervormingen en herstel van overheidsfinanciën. Ook het huishoudboekje is namelijk nog niet op orde. Nog steeds geven we miljarden per jaar te veel uit. Uiteindelijk is het de ambitie om te komen tot een begrotingsevenwicht. In die zin is het wellicht verstandig nog eens te benadrukken dat een tekortnorm van 3%, dat dat een uiterste limiet is en dat we eigenlijk nu pas onderweg zijn naar begrotingsevenwicht. We laten nog maar net de 3% in de rug achter ons.
Het belangrijkste doel voor dit kabinet is het herstel van werkgelegenheid, banen. Daar zijn nu al onze inspanningen op gericht. Echte banen die ontstaan door economische groei, die ontstaan door investeringen van bedrijven. En daarom ook zijn bijvoorbeeld hervormingen op de arbeidsmarkt, die nu voorliggen bij de Eerste Kamer, van groot belang en die zullen daar ook zeker aan bijdragen. Kortom, samenvattend, de voorspellingen, de ramingen zijn gunstig, we zijn op de goede weg, er moet nog heel veel gebeuren, er zijn belangrijke stappen gezet, maar we moeten nu volhouden, onverstoorbaar doorgaan met waar we aan begonnen zijn.
Rutte noemt het goed nieuws dat de directe schuldencrisis in Europa voorbij is. 'Het lijkt waarschijnlijk dat Nederland op basis van de cijfers van de OESO en de Europese commissie ontslagen kan worden uit de Europese tekortprocedure.' De Europese Commissie zal daar begin juni uiteindelijk over besluiten.
De minister-president constateert wel dat er nog veel werk nodig is. 'Nog steeds zijn er mensen die hun baan verliezen, nog steeds zijn er winkeliers met dalende omzetten en er staan nog steeds koopwoningen onder water.'
Het belangrijkste doel van het kabinet is meer banen. 'Daar zijn onze inspanningen op gericht. Echte banen die ontstaan door economische groei, door bedrijfsinvesteringen. Ook de hervormingen van de arbeidsmarkt die nu bij de Eerste Kamer liggen, gaan daaraan bijdragen', aldus Rutte.