Minister Opstelten reikt Politiekeurmerk Veilig Wonen uit voor eerste woningen Stroomversnelling

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft in één van de testwoningen van initiatief Stroomversnelling het Politiekeurmerk Veilig Wonen uitgereikt aan Bert Keijts, directeur-bestuurder van corporatie Portaal. Vier bouwbedrijven en zes corporaties namen het initiatief om, onder de naam Stroomversnelling, 111.000 naoorlogse woningen een ‘vernieuwbouw’ te laten ondergaan, zodat bewoners comfortabel, modern en veilig kunnen blijven wonen.

Minder woninginbraken

In 2017 moet het aantal woninginbraken met 30 procent gedaald zijn ten opzichte van 2012, zo kondigde minister Opstelten eerder aan. Preventie is een essentieel onderdeel van de aanpak die nodig is om dit doel te bereiken. Daarom is Opstelten verheugd dat Stroomversnelling zijn ambitie heeft omarmd. “Het is goed om te zien dat deze grote partijen het initiatief hebben genomen om zoveel huizen goed te beschermen tegen inbraak. Ik ga er dan ook vanuit dat dit initiatief snel navolging krijgt.” Het ministerie van Veiligheid en Justitie levert een bijdrage van 125.000 euro om Stroomversnelling te ondersteunen.

Het keurmerk

Een veilig huis in een veilige wijk, dat is het doel. Het Politiekeurmerk gaat naar woningen met veilig hang- en sluitwerk, verlichting bij de buitendeuren, zicht vanuit de hal op wie er bij de deur staat en rookmelders op iedere etage.

Stroomversnelling

De leden van Stroomversnelling (bouwpartijen Ballast Nedam, Dura Vermeer, BAM, VolkerWessels en corporaties Lefier, WonenLimburg, Portaal, Stadlander, Tiwos en Woonwaard) zijn initiatiefnemers voor vernieuwbouw van 111.000 naoorlogse huurwoningen naar woningen zo-goed-als-nieuw terwijl de woonlasten (huur en energie) gelijk blijven. Het eerste jaar, 2014, levert 1.000 prototype-woningen op. Op basis van een beoogde aanpassing van regelgeving van minister Blok brengen corporaties een zogeheten ‘energiedienst’ in rekening bij huurders, in ruil voor een comfortabele woning die evenveel energie oplevert als bij gemiddeld gebruik nodig is. Tegelijk worden tussen bouwpartijen en corporaties prestatiecontracten afgesloten die deze energie-belofte borgen.