Persconferentie na ministerraad 25 april 2014

Minister-president gaat na afloop van de ministerraad in op de hervorming van de langdurige zorg, de WMO en op het eerste jaar van Koning Willem-Alexander.

INLEIDEND STATEMENT
Goedemiddag, we hebben vandaag gesproken over het besluitvormingsmemorandum, de besluitvorming over de Kamerbrief en de Voorjaarsnota die is vandaag afgerond dat heeft ook wat voeten in de aarde gehad. Er is de afgelopen weken door de minister van Financiën intensief overlegd met afzonderlijke collega's. Hij heeft uiteraard ook gesproken met fracties van VVD, PvdA, CU, D66 en SGP. Nu gaat het natuurlijk niet alleen maar over de overheidsfinanciën in dit land, we willen als kabinet behalve de overheidsfinanciën op orde brengen ook de economie versterken, ervoor zorgen dat we met hervormingen overeind kunnen komen als land en tegelijkertijd daarbij ruimte hebben om te kunnen investeren in belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld het onderwijs.

Daarom is het ook goed dat gisteren waar betreft die hervormingen de Tweede Kamer heeft ingestemd met de hervorming van de langdurige zorg, de WMO. Dat levert een besparing op maar het is vooral in de eerste plaats een grote hervorming. We organiseren de zorg dichterbij mensen, maken de langdurige zorg in het licht ook van de vergrijzing toekomstbestendig en het zal nu aan komen op een zorgvuldige uitvoering. Daar hebben we als kabinet vandaag al de eerste stappen toe gezet met een deelfonds Sociaal Domein. Via dat fonds worden gelden voor de nieuwe taken, dus de maatschappelijke ondersteuning, de jeugd en participatie aan de gemeenten verstrekt voor de komende jaren.

Dan heb ik u mede te delen een belangrijk nieuw feit dat u misschien nog niet wist dat inmiddels onze Koning een jaar geleden is aangetreden. Ik kan wel zeggen dat als we terugkijken dat het een bijzonder jaar was. Onze Koning heeft het, bijna een jaar geleden, zeer druk gehad samen met Koningin Máxima: veel inkomende en uitgaande bezoeken, ontvangsten, audiënties en werkbezoeken en naar mijn mening, en ik heb de indruk dat een heel groot deel van Nederland het met mij eens is, doet onze de Koning het op zijn eigen wijze bijzonder goed en daarbij geweldig ondersteund door Koningin Máxima. Morgen vieren we de allereerste keer Koningsdag in onze geschiedenis, we vieren al 120 jaar de verjaardag van het staatshoofd en het is de eerste keer dat we ook Koningsdag vieren. Dat doen we op een nieuwe datum, morgen nog helemaal een bijzondere datum, namelijk een dag voor de verjaardag. Maar vanaf volgend jaar dus op de verjaardag. En ik ben er van overtuigd dat die viering morgen minstens zo feestelijk zal zijn als in de afgelopen jaren en ik wil alvast u allemaal en iedereen die dit volgt een prachtige Koningsdag toewensen.