Topoverleg op Global Oceans Action Summit

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken roept op de laatste dag van de Global Oceans Action Summit op tot actie voor gezonde oceanen.'Het vergt moed om over grenzen heen te kijken en om samen tot actie over te gaan voor gezondere oceanen en voedselzekerheid. Daar spreek ik mijn collega's vandaag op aan, zodat er actie wordt ondernomen. We moeten vooruitgang boeken en dat begint vandaag', aldus Dijksma.

Voor meer dan 70 regeringsleiders, ministers, topmensen van bedrijven en ngo’s is er op deze laatste dag veel werk aan de winkel voor schone oceanen en behoud van vis als inkomens- en voedselbron. De wereldbevolking groeit met 2 miljard mensen naar 9 miljard mensen in 2050. Nu al is vis een van de belangrijkste eiwitbronnen, 30% van de visbestanden staan wereldwijd ernstig onder druk.

Actieagenda

Naar verwachting komt er vrijdag een verklaring voor gezondere oceanen en meer voedselzekerheid wereldwijd. Daarnaast wordt er gewerkt aan een actieagenda voor blauwe groei. De oceaan levert voor veel mensen inkomen op door onder meer visserij en toerisme.

‘Oceaanbescherming topprioriteit’

De volgende oceanenconferentie wordt georganiseerd door John Kerry, minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, op 16 en 17 juni 2014. Hij sprak de conferentie toe via video: 'Wij kijken uit naar de resultaten van de Global Oceans Action Summit. En wij gaan het werk voortzetten op de volgende oceanenconferentie in juni in de Verenigde Staten'. Beschermen van de oceanen en voedselzekerheid is een topprioriteit voor hem en voor de wereld, zo gaf Kerry aan: 'We all need to work together on this challenge'.

Partnerschap met Grenada, Caraïben voor bescherming koraal

Eilandenstaat Grenada in de Caraïben gaat het koraal en tropische vissen beschermen met steun van Nederland, zodat toerisme en visserij blijven zorgen voor economische groei. Grenada is sterk afhankelijk van de 'blauwe economie' door inkomsten uit aanmerende cruiseschepen, duiktoerisme en visserij. Nederland investeert in totaal een miljoen dollar aan kennis en stelt als eis dat het bedrijfsleven mee investeert door middel van publiekprivate partnerschappen. Grenada en Nederland hebben in dat kader ook afgesproken dat zij een 'Oceans Governance Institute' gaan oprichten voor kennisopbouw en uitwisseling voor de Caraïben.

Staatssecretaris Dijksma sloot het partnerschap met de premier van Grenada dr. Keith Mitchell tijdens de top. Dijksma: 'Grenada durft naar de lange termijn te kijken. De eilanden maken serieus werk van bescherming van het kwetsbare koraal. Dat vraagt om kennis op vele terreinen, zoals klimaatverandering en duurzame visserij. Nederland heeft dat in huis en wij gaan samen bouwen aan bescherming en economische groei in de Caraïben.'