Nieuwe wegen voor wereldwijd bevorderen mensenrechten

‘Wereldwijd worden maatschappelijke organisaties steeds mondiger in het opeisen van universele rechten. Tegelijkertijd zijn er regimes die steeds slimmer worden in het inperken van die rechten. Daarom is het van belang dat we innovatief te werk gaan in het wereldwijd bevorderen van mensenrechten.’ Dit schrijft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) in de Mensenrechtenrapportage 2013, die hij vandaag mede namens minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) naar de Kamer stuurde.

Een beknopte versie van de Mensenrechtenrapportage is verwerkt tot een interactieve wereldkaart.

De vernieuwing zit volgens de minister bijvoorbeeld in een beter gebruik van het internet en in samenwerking met zoveel mogelijk statelijke en niet-statelijke partners. Innovatie is ook een belangrijk criterium bij de toekenning van de Mensenrechtentulp, de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering.

Mensenrechten zijn een zaak van lange adem, benadrukt de minister: ‘Soms leiden inspanningen niet direct tot concrete verbeteringen. ‘Dan moeten we voet bij stuk houden, al is het maar om gemarginaliseerde groepen en mensenrechtenverdedigers te laten weten dat zij niet alleen staan in hun strijd’, aldus Timmermans.

De Mensenrechtenrapportage is een selectie van in het oog springende ontwikkelingen en doeltreffende acties die Nederland in 2013 heeft ondernomen om het mensenrechtenbeleid te verwezenlijken. Uitgangspunt hiervoor is de in juni vorig jaar gepubliceerde beleidsbrief Respect en Recht voor ieder Mens.

Uit het Mensenrechtenfonds werd in 2013 een aantal belangrijke projecten gefinancierd, zoals Shelter City, waarmee mensenrechtenverdedigers tijdelijk naar Nederland gehaald worden om hen bescherming te bieden en hen te helpen hun werk nog beter te doen.

Een beknopte versie van de Mensenrechtenrapportage is verwerkt tot een interactieve wereldkaart. Nederlandse diplomaten bloggen over het dagelijkse handwerk om mensenrechten wereldwijd te bevorderen.