Landmachtdag zet Nederland op z’n kop (video)

Met een ludiek ontbijtje in de studio’s van SLAM FM en Radio 2 gaven militairen vandaag de aftrap voor de Landmachtdag 2014. Verspreid over zo’n 200 locaties in Nederland zochten ze direct contact met de samenleving. De dag vormt het hoogtepunt van het 200-jarig jubileum.

Nederland kleurde groen van Zuid-Limburg tot Groningen. Op tal van marktpleinen en in de grote steden. De 6.000 ingezette militairen haalden alles uit de kast om hun jarige krijgsmachtdeel te promoten. De opzet is totaal anders dan de traditionele Landmachtdagen op een kazerne. De veelal unieke locaties en grote en kleine initiatieven voor de samenleving en het goede doel maakten het tot een megaproject.

Een militair en een jongetje geven elkaar een boks op de Landmachtdag 2014.

Goede band

In Almere op het Schouwburgplein pakte 45 Pantserinfanteriebataljon groots uit met onder meer een waarnemingsbaan, een demo optreden te voet en een schietpunt. Publiek dat de knallende wapens ontging, werd getrokken door een sociale patrouille door het centrum.

Piekfijn

Dankzij de inspanningen van 43 Gemechaniseerde Brigade ligt de fietscrossbaan van The Derrick Crossers uit Schoonebeek er weer piekfijn bij. Militairen voorzagen de baan van een nieuwe laag gravel, verfden de accommodatie en gaven het hekwerk een grondige beurt. Pascal Mensen (17) reed meteen een aantal proefrondes: 'Dit was echt even nodig. Mooi om te zien dat iedereen er samen voor zorgt dat we weer een tijdje vooruit kunnen.'

Voor de jeugd

Sergeant Marcus Isik stak samen met zijn team de handen uit de mouwen bij zwembad de Kerkvlekken in Havelte. De militairen plaatsten onder meer een toegangspoort, legden een voetbalveldje aan en zorgden voor bestrating voor de plaatsing van picknicktafels op de ligweide.

De geholpen sportverenigingen stelden als tegenprestatie gratis lidmaatschappen aan het Jeugdsportfonds ter beschikking om jeugd in achterstandsituaties een sportkans te geven.

Belangrijker dan kapitaal

Enkele tientallen kilometers verderop, in het Drentse Nieuwlande, werkte de landmacht aan een wel heel bijzondere klus. Een onderduikershol, waar onder andere verzetsheld Johannes Post heeft gezeten, werd in ere hersteld. De oorspronkelijke bouwer, Max Léons, onthulde het informatiebord naast het hol. De voor zijn leeftijd nog kwieke verzetsstrijder (92) benadrukte het belang van de openstelling: 'Een fantastisch initiatief, voornamelijk naar de jonge generatie. De historie leeft op deze manier voort. Want belangrijker dan alle kapitaal en luxe in de wereld, is vrijheid.'

Een demonstratie op het Plein in Den Haag.

Den Haag

Minister van Defensie Hennis-Plasschaert bezocht in gezelschap van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif de festiviteiten rondom '200 jaar Koninklijke Landmacht' in Den Haag.

Nietsvermoedende burgers keken ietwat verschrikt op toen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade pal voor het gebouw van de Tweede Kamer het vuurgevecht aangingen met enkele terroristen. De verbeelding van een situatie in een ver crisisgebied was compleet toen vlak voor het terraspubliek een gewonde viel. Omdat de aanblik van een vuurgevecht sommigen te heftig zou kunnen voorkomen, deelden de militairen van tevoren flyers uit. Ook de lokale middenstand was ingelicht.

De Kruif kon de voorstelling wel waarderen. Hij toonde zich positief over de nieuwe opzet van de Landmachtdag. De commandant sloot niet uit dat deze volgend jaar navolging krijgt.