Ploumen: kansen en knelpunten bij handel met Roemenië
Roemenië is een aantrekkelijke springplank voor Nederlandse bedrijven naar meer handel en investeringen in de regio rond de Zwarte Zee. Tegelijk heeft het land nog veel werk te verzetten om het ondernemingsklimaat te verbeteren. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag in Roemenië waar zij een handelsmissie leidt van 24 Nederlandse bedrijven in de sectoren agri-food, water, tuinbouw en logistiek.
‘De markt van 20 miljoen mensen, een opgeleide, meertalige beroepsbevolking, relatief lage kosten en strategische ligging maken Roemenië interessant. Het land heeft een enorm landbouwpotentieel en kan uitgroeien tot de oostelijke ‘Gateway to Europe’. Een aantal Nederlandse bedrijven is dan ook zeer succesvol in Roemenië en er zijn zeker mogelijkheden voor groei, juist in de sectoren waarin Nederland uitblinkt’, aldus de bewindsvrouw.
Roemenië scoort met plaats 73 echter nog altijd laag op de ‘Ease of Doing Business Index’ van de Wereldbank. Ploumen: ‘Bedrijven lopen hier aan tegen bureaucratie, corruptie, wanbetaling, juridische onzekerheden en onvoorspelbare procedures bij overheidsaanbestedingen. Dat kaart ik dus aan in mijn gesprekken met de ministers van Economie, Transport en Landbouw.’
Ploumen sprak af met minister Niţa van Economie dat Nederland gaat helpen bij het verbeteren van het Roemeense exportbeleid. Dat is goed voor de bilaterale handel, het aantrekken van Nederlandse investeerders en de ontwikkeling van Roemenië tot regionale hub. Nu is het Roemeense exportbeleid nog te veel versnipperd over verschillende diensten en sectorfederaties.
Met staatssecretaris Daniel Botanoiu van Landbouw ondertekende Ploumen een intentieverklaring om kennis en technologie van Nederlandse bedrijven en overheden in te zetten voor plattelandsontwikkeling in Roemenië. Met 9 miljard euro steun van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voert Roemenië tussen 2014 en 2020 een Plattelands Ontwikkelingsprogramma uit. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. In het programma zit bijvoorbeeld een budget van 320 miljoen euro voor subsidiering van investeringsprojecten ter revitalisering van de fruitteelt.