Veiligheid Afrika gebaat bij Afrikaanse betrokkenheid conflictbeslechting
Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vindt het een goede ontwikkeling dat Afrikaanse landen en de Afrikaanse Unie steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor conflictbeslechting in de regio: ‘Nederland ondersteunt deze Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen'. Dit zei hij vandaag in Den Haag tijdens een bijeenkomst met 36 ambassadeurs uit Sub-Sahara Afrika.
De samenwerking op het gebied van vrede en veiligheid kwam uitgebreid ter sprake. Over het algemeen zijn de veiligheid en stabiliteit in Afrika toegenomen, stelde de minister vast, maar de conflicten in Mali, de Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid-Sudan baren hem zorgen. Timmermans wees op het belang van Afrikaanse bijdragen aan een internationale rechtsorde. Hij riep de ambassadeurs op te blijven werken aan gerechtigheid en verzoening, ook via het Internationaal Strafhof. Tot slot benadrukte de minister het belang van mensenrechten, een open democratie en een sterke rechtsstaat als randvoorwaarden voor vooruitgang. Hij vindt dat Nederland en Afrikaanse landen een open en eerlijk gesprek hierover niet uit de weg moeten gaan.
Ook de economische betrekkingen kwamen in het gesprek aan de orde. Van de tien snelst groeiende economieën ter wereld is meer dan de helft Afrikaans. ‘De Nederlandse kennis en kunde en de Afrikaanse economische ontwikkelingen vullen elkaar goed aan. Dat biedt kansen voor iedereen’, aldus Timmermans. ‘Ons partnerschap is in de loop der jaren veranderd, parallel met de ontwikkelingen in onze landen,’ Als voorbeeld noemde hij Tanzania dat Nederland heeft gekozen als partner voor de ontwikkeling van de gas- en oliesector. Wat Nederland betreft zal de gezamenlijke inzet gericht zijn op economische groei die een bijdrage levert aan armoedebestrijding. Nederland hecht veel belang aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, zei hij.
Timmermans verzekerde de ambassadeurs dat hij de banden met Afrikaanse landen verder wil versterken. Om dit te onderstrepen volgde na het gesprek een netwerkreceptie met Nederlandse brancheorganisaties en bedrijven die in Afrika actief zijn.
De minister bezocht eerder deze maand de EU-Afrika top in Brussel en de genocideherdenking in Rwanda.