Toespraak Rutte bij ontvangst Stephan Weil

Spreekpunten van minister-president Rutte bij de ontvangst van de voorzitter van de Duitse Bondsraad, Stephan Weil in Den Haag op 14 april 2014. Deze toespraak is in het Duits uitgesproken.

Minister-president Rutte ontvangt de heer Weil, voorzitter van de Bondsraad van de Bondsrepubliek Duitsland.

Sehr verehrter Herr Weil, excellenties, dames en heren,

Herr Weil, graag heet ik u en uw delegatie van harte welkom in Nederland. Het is traditie dat de nieuwe voorzitter van de Duitse Bondsraad ons land bezoekt. Een goede en een belangrijke traditie wat mij betreft, en ik ben verheugd dat u deze traditie voortzet.

Vorige week ontmoetten we elkaar nog op de Hannover Messe, waar Nederland dit jaar Partnerland was. Daar hebben we de toekomst gezien. En ook wat het in de praktijk betekent, als Duitsers en Nederlanders samenkomen. De Duitse mentaliteit van 'quer denken und geradeaus handeln' en de Nederlandse creativiteit en pragmatische inslag vormen een ijzersterke combinatie. We vullen elkaar aan en respecteren en waarderen elkaars kwaliteiten.

Het clublied van uw eigen Hannover 96 zegt: 'Niemals allein, wir gehen Hand in Hand, zusammen sind wir gross und stark wie eine Wand!' Die regels zijn zonder meer ook van toepassing op de uitstekende relatie tussen onze landen, om te beginnen in economisch opzicht. Duitsland is voor Nederland verreweg de belangrijkste handelspartner, zowel wat export als import betreft. Het is dan ook geen toeval wij met 122 miljard euro de grootste buitenlandse investeerder zijn in uw land, en daarmee goed voor 600.000 Duitse banen. Op de wereld hebben alleen de VS en Canada onderling een grotere economische relatie dan wij - een veelzeggend feit.

Maar ook op andere terreinen is de samenwerking tussen Nederland en Duitsland intensief. Zo trekken we samen op in Europa voor begrotingsdiscipline, groei en banen. We werken samen op energiegebied, bij de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit en bij de bestrijding van hoogwater. Duitse studenten komen hier graag én in groten getale studeren. Het zijn maar een paar voorbeelden. Maar de kern is: we zoeken elkaar op en komen graag bij elkaar over de vloer, precies zoals het goede buren betaamt.

Herr Weil, als MP van Nedersaksen bent u zeer vertrouwd met de samenwerking in de grensregio. Met de problemen, de kansen en de gezamenlijke uitdagingen op terreinen als infrastructuur, veiligheid, de arbeidsmarkt en de Energiewende. Er is en blijft veel dat we van elkaar kunnen leren. En vorige week nog heeft de EU 440 miljoen euro beschikbaar gesteld ter bevordering van de grensoverschrijdende samenwerking. Een bedrag waarmee de nauwe samenwerking tussen 'uw' Nedersaksen, Nederland en Noordrijn-Westfalen nog meer vaart kan krijgen.

Nogmaals, heel hartelijk welkom en veel dank voor uw komst. Het clublied van Hannover 96 heet 'Alte Liebe'. Laten we toosten op de vriendschap en de oude liefde tussen Duitsland en Nederland, op onze gezamenlijke toekomst en op uw komst naar ons land. Proost en smakelijk eten!