Ploumen bespreekt TTIP met Amerikaanse onderhandelaar

‘Nederland is groot voorstander van een veelomvattend handelsakkoord met de Verenigde Staten. Dat is goed voor economische groei en banen. We houden scherp in de gaten dat de Nederlandse belangen en ook die van de ontwikkelingslanden daarin worden meegenomen.’ Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in Washington na een gesprek met Michael Froman, die namens de VS leiding geeft aan de onderhandelingen met de Europese Unie over een nieuw vrijhandelsakkoord (TTIP).

Momenteel zijn er nog veel regels die handel met de VS bemoeilijken. Uit een onderzoek van adviesbureau Ecorys blijkt dat een nieuw vrijhandelsverdrag Nederland structureel € 1,4 tot 4 miljard extra aan economische groei kan opleveren. Ploumen benadrukte in het gesprek met Froman onder meer het belang van transparantie in de onderhandelingen en consultaties met belanghebbende partijen. ‘Alleen zo kunnen we zorgen dat een uiteindelijk akkoord maatschappelijk breed wordt gedragen’, aldus de minister die ook uitsprak dat de vaart in de onderhandelingen moet blijven.

Water voor voedsel

Verder tekende Ploumen vandaag in Washington een overeenkomst met USAID voor een Nederlandse bijdrage van € 5,3 miljoen aan Securing Water for Food. Dit programma financiert technologische en innovatieve oplossingen die bijdragen aan watervoorziening voor de landbouw in ontwikkelingslanden. Centraal staan hergebruik, opvang en opslag van water en het tegengaan van verzilting van landbouwgebieden aan de kust.

520 coalities van ondernemingen, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen uit meer dan 90 landen hebben zich aangemeld met een business plan. Daarvan zijn er 83 geselecteerd om een compleet voorstel in te dienen. Tijdens World Water Week in september 2014 zullen de winnaars bekend worden gemaakt. Zij krijgen financiële en inhoudelijke ondersteuning om hun ideeën te realiseren. Ook Zweden steunt dit programma.

Ploumen is in Washington voor de voorjaarsvergadering van de Wereldbank.