Opnieuw Nederlands succes op Hannover Messe

In het bijzijn van Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee een Memorandum of Understanding ondertekend met de Duitse onderzoeksinstelling Marum. Beide kennisinstellingen spreken hiermee de intentie uit tot verregaande samenwerking op het gebied van onderzoek, onderwijs en technologieontwikkeling in de mariene wetenschappen. Doordat beide instituten meer gaan samenwerken zullen zij naast onderzoeksfaciliteiten ook kennis met elkaar delen en gezamenlijk onderzoeksvoorstellen indienen.

"Dit is de kracht van de Hannover Messe en de aanwezigheid van Nederland als partnerland. Ik zie overal om me heen mooie samenwerkingsverbanden ontstaan", aldus staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Door de krachten en kennis met de Duitse partner Marum te delen ben ik ervan overtuigd dat dit tot goede resultaten zal leiden voor het Nederlandse NIOZ in de mariene wetenschap." 

Nog meer Nederlands succes was er voor het onderzoeksinstituut NOVA, de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie, een samenwerking van de universiteiten van Amsterdam, Leiden, Groningen en Nijmegen. NOVA overhandigde de grootste radiotelescoop ter wereld vandaag aan het Duitse Max Planck Instituut voor Astronomie. Dit nieuwe instrument heet de MATISSE en bundelt lichtpaden van de grote telescopen in Chili. Hierdoor is resolutie van de MATISSE zo sterk als de telescoop een diameter zou hebben van ruim honderd meter. De astronomische wereld kijkt daarom ook vol verwachting uit naar de nieuwe ontdekkingen die de MATISSE ongetwijfeld zal doen.

Staatssecretaris Dekker: "De Nederlandse astronomie is van wereldniveau. Mooi om te zien dat het Nederlandse NOVA vandaag de grootste radiotelescoop ter wereld aan het Max Planck Instituut overhandigt. En goed om daarbij te weten dat die telescoop door Nederlandse bedrijven is vervaardigd. De verwachtingen zijn terecht hoog gespannen over de nieuwe ontdekkingen die deze radiotelescoop zal gaan doen."

De ondertekeningen vonden plaats op de Hannover Messe, de grootste industriële beurs ter wereld waar Nederland dit jaar gastland is. Gisteren sloot staatssecretaris Dekker een convenant met 8 Nederlandse modebedrijven en tekende het Nederlandse ASTRON een contract met de Duitse universiteiten van Hamburg en Bielefeld. Voor meer informatie over deze overeenkomsten zie het nieuwsbericht