Top brengt EU en Afrika dichter bij elkaar

'Het is goed dat Europese en Afrikaanse leiders zich samen inzetten voor meer vrede, veiligheid en welvaart in Afrika.' Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag na afloop van de EU-Afrika top in Brussel.

'Grote delen van Afrika zijn al veilig en stabiel. Maar het recente geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en Zuid-Soedan laat zien dat de situatie in sommige Afrikaanse landen nog snel en zwaar kan ontsporen', aldus Timmermans. 'Het is goed dat Afrikaanse leiders zelf steeds vaker het initiatief nemen om conflicten te voorkomen en te bestrijden. Waar nodig kan Europa helpen zoals Nederland dat doet in Mali. Ook onze veiligheid is daarbij gebaat.'

De minister sprak in de marge van de top onder anderen met zijn Malinese ambtsgenoot. Timmermans uitte zijn zorgen over de trage voortgang van het vredes- en verzoeningsproces in het West-Afrikaanse land. 'We begrijpen dat dit proces tijd kost, maar tegelijkertijd leidt vertraging tot het risico dat mensen zich buitengesloten voelen en over kunnen gaan tot geweld', aldus Timmermans. Nederland draagt bij aan de VN-missie die veiligheid en stabiliteit in het land moet herstellen.

Minister Timmermans nam tijdens de top uitnodigingen aan om later dit jaar een bezoek te brengen aan Ethiopië en Zuid-Soedan. Met zijn collega van de Centraal Afrikaanse Republiek sprak Timmermans af dat hij in overleg zou treden met minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om te bezien op welke manier Nederland de CAR zou kunnen helpen bovenop de 2 miljoen euro noodhulp die Nederland al heeft toegezegd voor 2014.

In de gesprekken met zijn Afrikaanse collega's bracht Timmermans de slechte mensenrechtensituatie in sommige landen ter sprake. 'Democratie, mensenrechten, opbouw van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid blijven onze aandacht vragen', stelt de minister. 'Het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof (ICC) is een belangrijk instrument om straffeloosheid te bestrijden. De Afrikaanse betrokkenheid bij het ICC moet dan ook groot blijven.'

Ook de economische ontwikkelingen op het Afrikaanse continent kwamen ter sprake. 'De ontwikkelingen in Afrika zijn ongekend dynamisch. De EU is als handelspartner en als ’s werelds grootste donor een belangrijke speler in Afrika. Ook daarom is het van belang de betrekkingen goed te onderhouden en te verbreden', aldus Timmermans.