Voortvarend onderzoek nodig naar geweld Zuid-Soedan

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) noemt het bemoedigend dat de Afrikaanse Unie een commissie heeft ingesteld die de recente gewelddadigheden in Zuid-Soedan gaat onderzoeken. Hij zei dit in Brussel bij de internationale conferentie over genocidepreventie. ‘Het is van belang dat er een transparant onderzoek komt dat leidt tot vervolging van schuldigen en, als de tijd daarvoor rijp is, tot verzoening’, aldus de minister.

Timmermans bracht in herinnering dat de internationale gemeenschap de gezamenlijke verantwoordelijkheid heeft volkeren te beschermen tegen genocide, etnische zuivering, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Maar ook al zijn er volop mogelijkheden om tot vervolging over te gaan, zoals via het Internationale Strafhof, is dat geen garantie tegen falen. ‘De politieke wil moet er ook zijn’, aldus Timmermans. ‘We zien in het geval van Syrië dat de internationale gemeenschap nog altijd niet in staat is haar verantwoordelijkheid te nemen, terwijl de wreedheden doorgaan’.

Volgende week maandag neemt minister Timmermans in Kigali namens Nederland deel aan de herdenking van de genocide in Rwanda in 1994. ‘Herdenken is meer dan herinneren. Het is ook een oproep in actie te komen’, aldus Timmermans.