Persconferentie MP na ministerraad 28 maart 2014

Minister-president Rutte kijkt na afloop van de ministerraad terug op een bijzondere week: het Chinese staatsbezoek, president Obama in Amsterdam en de Nuclear Security Summit in Den Haag.

INLEIDEND STATEMENT
Met de ministerraad van vandaag sluiten we een bijzondere week af: het Chinese staatsbezoek, president Obama in Amsterdam, op zich beiden al bijzonder en uniek, maar natuurlijk ook vooral de Nuclear Security Summit in Den Haag. Uiteindelijk zijn het de resultaten die tellen en ik ben dus ook heel blij dat we met de zestig landen, bijna zestig landen, en internationale organisaties erin geslaagd zijn om een slotverklaring te presenteren die er toe doet: het verminderen van hoogverrijkt uranium, de versterkte rol voor het Internationaal Atoom Energie Agentschap, meer samenwerking tussen overheden en bedrijven, allemaal stappen die bijdragen aan meer veiligheid in de wereld. Een groot bijkomend voordeel van zo'n grote multibilaterale conferentie is natuurlijk ook dat er heel veel gelegenheid is voor contacten over allerlei andere zaken. Bijvoorbeeld handel, zaken doen, een groot deel van het kabinet was er mee bezig in die dagen, wie ik in ieder geval zelf ermee bezig heb gezien, maar er waren er nog wel meer, geloof ik zelfs, waren de bewindslieden: Ploumen, Dijksma, Kamp, Hennis, Timmermans en Schultz. Hebben allerlei ontmoetingen gehad met handelsdelegaties uit China, Canada, Vietnam, Kazachstan en Indonesië en alleen al met China is voor circa € 2 miljard aan contracten in de pijplijn. Enorm trots ben ik ook op al die duizenden mensen die dit mogelijk gemaakt hebben en ervoor gezorgd hebben dat het veilig is verlopen. Nederland heeft zich echt van z'n beste kant laten zien.

Dan de ministerraad van vandaag. Ook hier heeft de wereld niet stilgestaan. We zijn weer snel overgegaan tot de orde van de dag en vandaag zijn we het onder meer eens geworden over de spooragenda voor de lange termijn, waarin we onze ambities nu hebben omgezet in concrete keuzes voor de verbetering van het spoor. We willen meer kwaliteit op het spoor door betere verbindingen, met snellere en comfortabelere treinen, die ook volgens een betrouwbaar schema rijden en hierna, aansluitend op deze persconferentie, zal staatssecretaris Wilma Mansveld een aansluitende persconferentie geven en die lange termijn spooragenda hier nader toelichten. Ik hoop ook dat u daar met interesse kennis van zult nemen.