Internationale onderwijstop strijkt neer in Nieuw-Zeeland
Wat kunnen Nederlandse leraren leren van hun collega’s in het buitenland? Die vraag gaan Sara Albone, Rijan van Geene, Jan Willem van den Bos en Tingue Klapwijk beantwoorden. De vier Leraren van het Jaar 2013 reizen deze week op uitnodiging van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) naar de internationale Onderwijstop in Nieuw-Zeeland. De laatste internationale ontwikkelingen op het vlak van onderwijs staan twee dagen centraal tijdens de vierde editie van ‘International Summit on the Teaching Profession’ die in de stad Wellington van start is gegaan. Daarmee neemt Hekia Parata, minister van Onderwijs van Nieuw-Zeeland, het stokje over van minister Bussemaker.
Leraren van het Jaar
Na drie succesvolle edities in de Verenigde Staten en Nederland is het dit jaar de beurt aan Nieuw-Zeeland. Minister Bussemaker zal onder meer spreken met haar collega-ministers van onderwijs over de ontwikkelingen in het onderwijs. De bewindsvrouw vindt het belangrijk dat ook leraren deelnemen aan de Onderwijstop. “Het gaat tenslotte over hun vak en wat zij nodig hebben om hun werk zo goed mogelijk te doen. Dan moet je niet over leraren praten. Als je het onderwijs wilt verbeteren dan kan dat alleen met input van leraren zelf. Het onderwijs is tenslotte zo goed als de leraar voor de klas.”
Van top naar tips
Sara Albone (MBO-Leraar van het Jaar), Rijan van Geene (Leraar van het Jaar speciaal onderwijs), Jan Willem van den Bos (Leraar van het Jaar voortgezet onderwijs) en Tingue Klapwijk (Leraar van het Jaar basisonderwijs) reizen met minister Bussemaker mee. Zij gaan de uitkomsten van de Onderwijstop vertalen in praktische tips en handvatten voor leraren. Thema’s die tijdens de top centraal staan zijn: Wat maakt onderwijs tot goed onderwijs? Wat maakt een leraar een goede leraar? Wat werkt en waarom? Hoe kunnen landen van elkaar leren? Op donderdag 17 april vindt een debat plaats in De Balie over de uitkomsten van de Onderwijstop. Daarnaast zal het Lerarencongres in oktober ook in het teken staan van de thema’s van de summit.
Onderwijstop Nederland: voor en door leraren
Als gastland van de eerste Europese editie van deze internationale Onderwijstop, ontving Nederland vorig jaar de twintig meest toonaangevende onderwijslanden ter wereld. De Beurs van Berlage in Amsterdam was twee dagen het toneel van internationale discussies, presentaties en voorbeeldlessen. De Nederlandse editie vorig jaar kende een noviteit ten opzicht van vorige edities; ruim 150 leraren uit binnen- en buitenland namen op verzoek van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker deel aan de top. Tijdens de Onderwijstop werd een Glassroom opgebouwd naast het conferentiegebouw, een groot glazen klaslokaal dat ruimte bood aan onderwijstalent van internationale en nationale bodem.