Nederlands MBO maakt school in China
China kijkt nadrukkelijk naar het Nederlandse middelbaar beroepsonderwijs om vaklui op te leiden. De Chinezen hebben vooral belangstelling voor onze MBO-opleidingen op het gebied van techniek, landbouw, hospitality (gastvrijheid, horeca), economie, en logistiek en watermanagement.
Samenwerking
In een overeenkomst die minister Bussemaker heeft gesloten met haar Chinese ambtsgenoot Yuan Guiren is afgesproken dat beide landen nauwer gaan samenwerken. De inrichting van het onderwijs, de vormgeving van het curriculum en de samenwerking tussen bedrijfsleven en scholen zijn thema’s waarvan de Chinezen vinden dat ze van Nederland kunnen leren.
Dergelijke afspraken bestonden al voor wetenschappelijke samenwerking, universiteiten en hogescholen. Deze afspraken worden verlengd of uitgebreid. Voor het eerst worden er nu ook afspraken gemaakt met het MBO.
Wereldklasse
Het Nederlandse MBO staat internationaal hoog aangeschreven. In de EU-mededeling Rethinking Education wordt het Nederlandse mbo als een van de vier stelsels van ‘wereldklasse’ geclassificeerd. Vooral de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt wordt geroemd. Zo komen de nationale standaarden waaraan alle opleidingen moeten voldoen in samenwerking met het bedrijfsleven tot stand, en vindt ca. 90 % van de mbo-afgestudeerden binnen een half jaar na afstuderen een baan. In China bestaat een grote behoefte aan vakmensen, omdat een universitaire opleiding daar de standaard is.
Uitwisseling
Het is de bedoeling dat Chinese docenten naar ROC’s komen om mee te lopen met hun Nederlandse collega’s. Ook wordt gekeken of de uitwisseling tussen studenten makkelijker kan worden gemaakt. Daarnaast zijn er plannen om in China Living Labs (onderwijsprojecten die in de praktijk worden uitgevoerd) te ontwikkelen op terreinen waar het Nederlandse beroepsonderwijs sterk in is, zoals agrofood en hospitality.
Minister Bussemaker is verheugd met de afspraken. ,,Het laat zien dat ons MBO internationaal op de kaart staat. In China neemt men een voorbeeld aan onze vakopleidingen, en de vaklui die bij ons worden opgeleid. Ook de nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en de goede arbeidsmarktperspectieven die dat oplevert, staan hier in hoog aanzien. Alle reden dus om trots te zijn op ons MBO.’’
Voorzitter Jan Van Zijl van de MBO Raad: ,,Hartverwarmend te zien hoe Chinese overheid het Nederlandse MBO als voorbeeld ziet. Ik beschouw dat als een compliment aan onze scholen en onze docenten. De samenwerkingsovereenkomst biedt geweldige kansen voor uitwisseling van docenten, maar ook studenten. Goed beroepsonderwijs overstijgt immers al lang onze nationale grenzen.”