Kansen voor Nederland door vrijhandelsakkoord met Canada
‘Het vrijhandelsakkoord dat de EU heeft gesloten met Canada gaat voor de Nederlandse zuivelsector, de postsector, de baggeraars, rederijen en de financiële dienstensector volop kansen bieden.’ Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maandag na afloop van een business event met de Canadese premier Stephen Harper, de Canadese minister van Industrie James Moore en een reeks Canadese bedrijven.
Het nieuwe akkoord (CETA) is ambitieus en veelomvattend. Naar schatting zal de overeenkomst de Nederlandse economie jaarlijks 600 miljoen tot 1,2 miljard euro per jaar gaan opleveren. ‘Het is goed om met de politiek en bedrijven uit beide landen om tafel te zitten. Dit soort bijeenkomsten dragen eraan bij dat Nederlandse en Canadese bedrijven samen zaken gaan doen’, aldus de minister.
Door het akkoord wordt het voor Nederlandse bedrijven gemakkelijker om zaken te doen met Canada. Douaneheffingen en andere handelsbarrières gaan omlaag of verdwijnen helemaal. Veel producten hoeven door CETA bijvoorbeeld niet meer in beide landen op veiligheid te worden getest: één test volstaat. In het akkoord staan ook afspraken over onder meer intellectueel eigendomsrecht, overheidsaanbestedingen, geschillenbeslechting en duurzame ontwikkeling.
Op de VS na is Nederland de grootste investeerder in Canada. Ons land investeerde in 2011 bijvoorbeeld 42 miljard euro in Canada, meer dan alle BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) bij elkaar. En op Groot-Brittannië na is Nederland de grootste Europese ontvanger van Canadese export.
De onderhandelingen over CETA werden namens de EU door de Europese Commissie gevoerd. In oktober kwamen de EU en Canada tot een politiek akkoord. De laatste technische en juridische details worden nu uitgewerkt, zodat CETA mogelijk al in 2015 in werking kan treden.
Dit akkoord schept bovendien een belangrijk precedent, in het bijzonder met het oog op de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met de VS (TTIP). Niet eerder heeft Canada zich bijvoorbeeld in een vrijhandelsakkoord zo vergaand toegelegd op het openstellen van zowel nationale als regionale aanbestedingsprocedures. Ook in TTIP zet de EU in op toegang tot openbare aanbestedingen op zowel federaal niveau als op staatsniveaus.
In de marge van de Nuclear Security Summit leidde Ploumen een aantal vergaderingen met bedrijven en buitenlandse overheden. De top is een ‘uitstekende gelegenheid’ voor ons land zich te presenteren als aantrekkelijke handelspartner.