Schippers zet in op herkomstetikettering binnen EU

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zet in Europa in op verplichte herkomstetikettering van vlees als ingrediënt. Het gaat dan om vlees dat verwerkt is in levensmiddelen zoals pizza en lasagne of vlees dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld ham of boterhamworst. “De consument heeft recht op eerlijke informatie en moet kunnen zien uit welk land het vlees komt in dat product. Door het op EU-niveau te regelen blijft er voor het bedrijfsleven een gelijk speelveld in Europa. We kijken wel kritisch naar de administratieve lastendruk, die moet laag blijven", zegt Schippers.

Het onderwerp staat op 24 maart a.s. op de agenda van de Landbouw- en Visserijraad waar gesproken wordt over de mogelijke consequenties die een verplichte invoering van herkomstetikettering van ‘vlees als ingrediënt’ zou hebben. Minister Schippers vindt het van belang dat er transparantie is voor de consument. "We moeten het dan ook helder en simpel houden bijvoorbeeld: vlees uit Nederland, uit meerdere EU landen en bij heel veel landen over de wereld bijvoorbeeld 'onbekend' als duiding. Ook om het behapbaar te houden voor het bedrijfsleven, de administratieve lastendruk moet laag blijven anders schieten we ons doel voorbij".

Gelijk speelveld EU

Voorwaarde voor het kabinet is ook dat de herkomstetikettering op Europees niveau wordt geregeld. “Voor het bedrijfsleven moet het speelveld gelijk blijven, er mag geen sprake zijn van concurrentieverstoring. Dat kan alleen als het binnen Europa wordt geregeld en dat is dan ook een harde voorwaarde”. De minister gaat er van uit dat ondernemers slim weten in te spelen op deze nieuwe verplichting en hun bedrijfsvoering hierop kunnen inrichten.