Kabinet maakt deelname ZBO’s aan bedrijfsvoering Rijk mogelijk

Het kabinet wil bevorderen dat ZBO’s aansluiten op rijksbrede voorzieningen voor de bedrijfsvoering. Daarvoor heeft de ministerraad op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst ingestemd met een wijziging van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen. Het voorstel regelt dat de coördinerend minister (voor de Rijksdienst) een besluit kan nemen over de deelname van ZBO’s aan gemeenschappelijke voorzieningen binnen het Rijk. Dat zal gebeuren in overeenstemming met de verantwoordelijke vakministers.

Met de wetswijziging sluit het kabinet aan op de Hervormingsagenda om te komen tot een rijksdienst die meer als één concern functioneert. Ministeries gaan steeds vaker samenwerken, waardoor een rijksbrede infrastructuur voor de bedrijfsvoering aan het ontstaan is. Om daar alle rendement uit te halen, moeten ook alle publieke uitvoeringsorganisaties er gebruik van kunnen maken.

Het kabinet verwacht dat ZBO’s gebruik gaan maken van de rijksbrede voorzieningen, als dat bijdraagt een effectieve en efficiënte uitvoering van hun taken. Voor het merendeel van de ZBO’s gaat naar verwachting gelden dat zij zelf eerst een verzoek tot deelname doen.

De wetswijziging wordt naar verwachting op korte termijn naar de Tweede Kamer gestuurd.