Ploumen: Nucleaire top versterkt handelsbetrekkingen

De Nuclear Security Summit van volgende week is voor diverse landen een aanleiding om de handelsbetrekkingen met Nederland te verstevigen. Een aantal regeringsleiders neemt een bedrijvendelegatie mee of schuift aan bij CEO Round Tables.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): ‘Dit is een uitstekende gelegenheid om Nederland te profileren als aantrekkelijke handelspartner. Ik ben daarom blij dat veel staatshoofden en ministers vergezeld worden van stevige delegaties uit het bedrijfsleven.’  

In het kielzog van het Chinese Staatsbezoek reizen ruim 200 Chinese bedrijven mee. Op zondag 23 maart vindt in Noordwijk het Netherlands-China Trade and Economic Forum plaats. President Xi Jinping houdt daar een toespraak, evenals minister Ploumen en de Chinese Minister van Handel Gao Hucheng. In Lisse wordt de president geïnformeerd over de Nederlandse expertise in de Agri-tech sector. Op maandag is er een CEO Round Table waar vijftien Nederlandse CEO’s in gesprek gaan met vijftien Chinese CEO’s in aanwezigheid van ministers Ploumen en Gao Hucheng. In het Van Gogh museum zal Dutch Design worden gepresenteerd met onder andere de op schilderijen geïnspireerde mode van ontwerper Matthijs van Bergen. Dinsdag opent Ploumen met minister van Handel Gao Hucheng een nieuw kantoor van Huawei in Voorburg. Dit bedrijf is uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers op het gebied van informatie- en communicatietechnologie en levert onder meer telecomnetwerken en datanetwerken. Huawei is op dit moment de grootste Chinese investeerder in Nederland.  

De Canadese minister-president Harper neemt rond de dertig Canadese topondernemers mee. Tijdens een CEO Round Table op maandag spreken zij met Nederlandse CEO’s over de kansen die er zijn door het nieuwe vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada. Minister-president Harper, minister Ploumen en VNO-NCW-voorzitter Wientjes nemen hieraan deel. De Nederlandse export naar Canada is de afgelopen drie jaar al met tachtig procent gegroeid.   Uit Kazachstan komt een handelsmissie van twintig bedrijven. Op zondag vindt een mini-expo plaats in het Kurhaus in aanwezigheid van president Nazarbayev, minister Kamp van Economische Zaken en 25 Nederlandse bedrijven. Staatssecretaris Dijksma van Landbouw zal de 'President Nazarbayev'-tulp ten doop aanbieden aan de president. Op maandag vindt onder leiding van minister Ploumen een CEO Round Table plaats.  

Tien Vietnamese topbedrijven reizen mee met de NSS-delegatie uit dat land. Na jaren van ontwikkelingshulp heeft Vietnam nu de economische groei die nodig is om op eigen benen te staan. Dat biedt volop kansen voor Nederlandse bedrijven. Dinsdag zal tijdens een CEO Round Table onder leiding van minister Ploumen en de Vietnamese minister van Handel en Industry worden bekeken hoe die kansen verder kunnen worden benut.  

De Indonesische vice-president Boediono brengt zondag samen met minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu een bezoek aan de Maeslantkering. Dit in het kader van samenwerking op het terrein van waterveiligheid in Indonesië en de kansen voor Nederlandse bedrijven om daaraan bij te dragen. Op woensdag vindt onder leiding van minister Ploumen een CEO Round Table plaats met ongeveer vijftien Nederlandse CEO’s van bedrijven die actief zijn in Indonesië.